Fortenova grupa u prvoj polovini 2022. zabeležila dvocifreni rast prihoda i operativnog profita

U prvoj polovini 2022. Fortenova grupa je ostvarila 18,8 milijardi kuna (2,5 milijarde evra) ukupnog prihoda iz kontinuiranog poslovanja, što je 57 odsto više nego u istom periodu prošle godine, najvećim delom usled integracije Mercatora. Kad se isključi uticaj Mercatora, prihod je na jednakoj osnovi narastao za 14 odsto, saopšteno je iz kompanije.

Istovremeno je konsolidovana EBITDA Grupe za prvih šest meseci 2022. premašila milijardu kuna (132,7 miliona evra), što je 74 odsto više u odnosu na isti period 2021., dok je na jednakoj osnovi prilagođena konsolidovana EBITDA narasla za 19 odsto.

Najbrži porast prihoda u prvom polugodištu imale su kompanije iz poslovnog područja Prehrana Fortenova grupe, dok je EBITDA najbrže rasla u poslovnom području Poljoprivreda.

Neto dobit razdoblja je, nakon isključenja kursnih efekata, iznosila 12 miliona kuna (1,6 miliona evra), u odnosu na gubitak od 213 miliona kuna (28,3 miliona evra), nakon isključenja kursnih razlika iskazan u prvoj polovini 2021. godine. Ujedno, Fortenova grupa je na kraju prvih šest meseci imala 1,7 milijardi kuna (225,6 miliona evra) novčanih sredstava na računima, a nastavljajući sada već dugoročni trend razduživanja, polugodište je ove godine završila s odnosom duga i dobiti iz operativnog poslovanja koji je 3,94 puta.

„Snažnom realizacijom u prvoj polovini ove godine nastavlja se pozitivni trend koji beležimo cele prošle godine, uz jačanje temeljnog poslovanja ubrzano integracijom  Mercatora u Fortenova grupu. To se ogleda u ukupnom prihodu Grupe iz kontinuiranog poslovanja u prvom polugodištu 2022., koji je narastao za 14 odsto u poređenju s rezultatima na sličnoj osnovi, uz isključenje Mercatora. Pritom smo odlične poslovne rezultate generisali uprkos negativnim uticajima inflacije na rast cene rada, energenata i sirovina te, posledično, rasta troškova u celom lancu snabdevanja. Turistička sezona 2022. u Hrvatskoj je skoro na nivou rekordne 2019. godine, što je veliki dodatni podsticaj našim rezultatima, a čiji će se potpuni benefiti pokazati u, za nas najvažnijem, trećem kvartalu godine“ – prokomentarisao je polugodišnje rezultate Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

„Gledajući u budućnost, očekivani prelazak na evro imaće dodatni dugoročni pozitivni uticaj na kreditni profil Grupe jer ćemo nakon konverzije, 80 odsto svog poslovanja ostvariti u evrima. Dodatno, eliminisaće se valutni rizik duga“ – naveo je Peruško. Peruško je naglasio i kako se nastavlja proces vlasničke transformacije i prodaje udela koji u Fortenova grupi ima Sberbank te kako su tokom prve polovine 2022. ispunjeni konačni preduslovi za sudsko rešenje o okončanju postupka vanredne uprave u Agrokoru.

James Pearson, izvršni direktor Fortenova grupe za finansije prokomentarisao je da je iza kompanije vrlo pozitivno prvo polugodište u kojem se Grupa fokusirala na tržišnu realizaciju i ostvarivanje planiranih poboljšanja u poslovanju.

„Nakon što je u 2021. putem transakcija koje se odnose na Mercator, grupu zamrznute hrane te niz prodaja neosnovnih delatnosti i nekretnina Fortenova grupa značajno smanjila dug, i u 2022. godini nastavili smo da ostvarujemo veće prihode i dobit iz operativnog poslovanja, što je dovelo do daljeg smanjenja koeficijenta zaduženosti kompanije koji sada iznosi 3,94 puta, što odražava rastuću finansijsku snagu Grupe” – naveo je Pearson. 

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde