Ford: Milijardu dolara za fabriku u Evropi

Ford planira pohod na evropsko tržište električnih automobila, u okviru kojeg najavljuje veliko ulaganje u modernizaciju svoje fabrike u Nemačkoj.

Kompanija će potrošiti milijardu dolara na obnovu svoje fabrike u Kelnu i napraviće od nje bazu za proizvodnju automobila s nultom emisijom gasova, koristeći kao okosnicu Volkswagenov mehanički okvir, izjavio je Stjuart Rauli, predsednik Forda Evropa.

Na konferenciji za novinare je rekao da će Fordova linija svih putničkih vozila na Starom kontinentu do 2030. godine preći na proizvodnju električnih vozila, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Novi električni automobil američkog proizvođača trebali bi izaći na tržište sredinom 2023. godine, a potom bi mogao uslediti još jedan model.

Kompanija je saopštila da su komercijalna vozila ključ rasta i profitabilnosti u Evropi i da će ponuditi nove proizvode i usluge u savezništvu s Volskwagenom i Fordovom zajedničkom firmom Otosan u Turskoj.

Sporazum omogućava Fordu da koristi VW-ovo ogromno ulaganje u tehnologiju električnih vozila, budući da se autoindustrija okreće proizvodnji automobila s nultom emisijom gasova.

Iz Forda su istakli da je odluka o investiciji u fabriku u Kelnu, koja zapošljava nešto više od 4.000 radnika, donesena nakon što se njeno evropsko poslovanje ponovo vratilo na pozitivnu teritoriju, s profitom u četvrtom kvartalu 2020. godine.

Investicija, koja treba biti realizovana do 2025. godine, predstavlja jedan od Fordovih najznačajnijih poteza u poslednje dve-tri decenije i “podvlači našu privrženost Evropi i modernoj budućnosti”, rekao je Rauli.

Ovo ulaganje je deo Fordovih planiranih rashoda od najmanje 22 milijarde dolara predviđenih strategijom od 2016. do 2025. godine o prozivodnji električnih vozila.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde