Finansijski sektor očekuje inflaciju od 7,5% do kraja godine

Predstavnici finansijskog sektora očekuju da će inflacija u februaru 2023. godine iznositi 4,5 odsto, što je nešto više nego u januarskoj anketi (4,2 odsto), pokazuje februarska anketa o inflacionim očekivanjima Narodne banke Srbije.

Privrednici pak očekuju da će inflacija za godinu dana iznositi 7,5 odsto i to je povećanje sa šest odsto iz decembarske i januarske ankete.

„Porast očekivanja mogao bi se dovesti u vezu s višom očekivanom inflacijom preduzeća iz oblasti energetike i prehrambene industrije, što su sektori koji su najizloženiji poremećajima i rastućoj neizvesnosti na globalnim tržištima“, navode u NBS.

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede niža od kratkoročnih i kreću se u rasponu od tri do 3,5 odsto za finansijski sektor i od 4,5 do pet odsto kod privrede.

Usidrenost srednjoročnih inflacionih očekivanja, u čijoj se osnovi nalazi stabilnost deviznog kursa, doprinosi povećanju efikasnosti monetarne politike u održavanju niske, stabilne i predvidive inflacije u srednjem roku, što je jedan od neophodnih preduslova održivog privrednog rasta, navode u NBS.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde