Financial Times: Rekordne dividende Rio Tinta, ali i veliki problemi

Kompanija Rio Tinto saopštila je da ima rekordnu polugodišnju dobit koja je dostigla ukupan rezultat za celu 2020. godinu, jer je cena njene ključne robe, gvožđa, dostigla najveću cenu svih vremena zbog velike potražnje iz Kine, piše Financial Times.

Snažan rast zarade omogućio je ovoj kompaniji da akcionare nagradi najvećom polugodišnjom isplatom u svojoj istoriji: dividendom od 9,1 milijarde dolara ili 5,61 dolara po akciji.

Rio je saopštio da je dobit pre oporezivanja porasla za 240 odsto na rekordnih 18 milijardi dolara u šest meseci do juna, od prihoda od 33 milijarde dolara. Dobit je bila 2,6 milijardi dolara veća od onog ostvarenog tokom cele 2020. godine.

Izvršni direktor Rio Tinta Jakob Stausholm rekao je da je kompanija imala „veliku sreću s okolnostima snažne ekspanzije kineske ekonomije“.

„Videli smo značajna povećanja cena i srećom smo izvukli korist iz toga“, rekao je on. „Ali još uvek postoji niz stvari koje se mogu učiniti bolje.“

Stausholm, koji je na to mesto postavljen u januaru, oprezan je kada je budućnost cene gvožđa u pitanju.

Nikad ne dajemo predviđanja cena, ali uvek bih rekao da kada je cena gvožđa iznad 200 dolara po toni, to nije održivo. . . dužno je da se smanji “.

Financial Times ipak podseća na probleme koje, pored rekordnih rezultata kompanija ima. Tako navode veliku borbu kompanije da razvije Oju Tolgoj, ogromni podzemni rudnik bakra u mongolskoj pustinji Gobi, jer ima neslaganja sa vladom. Takođe je kompanija bila primorana da prekine poslovanje u svom preduzeću Richard Bay Minerals u Južnoj Africi zbog bezbednosnih pitanja. A podseća se i na fijasko u Australiji kada su uništili drevne pećine.

Takođe, članak Financial Timesa govori i o nedavnoj najavi kompanije da potroši 2,4 milijarde dolara na izgradnju rudnika litijuma u ​​Srbiji. Projekat Jadar označava prvi prelazak u litijum i obezbediće dovoljno metala za pogon 1 miliona električnih vozila godišnje.

Da bi se to moglo dogoditi, Rio Tinto mora da obezbedi brojne dozvole i licence. Vlada Srbije takođe razmatra referendum o odluci o odobrenju, piše Financial Times.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde