Fed prvi put od 2018. podigao kamatnu stopu

Federalne rezerve (Fed) podigle su svoju referentnu kamatnu stopu kako bi se suočile s najvećom inflacijom u poslednjih 40 godina i izgledima da se ona pogorša zbog ruske invazije na Ukrajinu. Fed je poslednji put povisio kamatne stope u decembru 2018., usred trgovinskog rata s Kinom.

Fed je odlučio da podigne kratkoročnu kamatnu stopu za 0,25 odstotnih bodova tako da će ona biti između 0,25 i 0,50 odsto, a odluku je Odbor za monetarnu politiku doneo gotovo jednoglasno.

Federalne rezerve SAD-a saopštile su da su ekonomska aktivnost i zaposlenost nastavili da jačaju od poslednjeg sastanka 25. i 26. januara. Ali, banka je istakla da inflacija ostaje visoka uz neravnomernu ponudu i potražnju, prenosi Seebiz.

Monetarna institucija za 2022. predviđa inflaciju od 4,33 odsto, što je gotovo dvostruko više nego što je bila prognozirano krajem januara.

Fed predviđa dodatno povećanje kamatnih stopa ove godine, te manji porast bruto domaćeg proizvoda za 2022. godinu nego što je prethodno bilo predviđeno, očekujući da će iznositi 2,8 odsto umesto 4,0 odsto koliko je ranije bilo predviđeno.

Na Wall Streetu su u sredu cene deonica snažno porasle, drugi dan zaredom, nakon ove. Analitiari smatraju dasu tako ulagači odahnuli, s obzirom da je Fed pokazao da će preduzeti sve što treba kako bi suzbio inflaciju.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde