Facebook: Žurka na berzi za 18. rođendan

Društvena mreža Facebook danas slavi 18. rođendan ali Mark Zakerberg i društvo nemaju razloga da naprave žurku povodom toga. Žurka, kada je ova kompanija u pitanju, odvija se na berzi.

Poslednjih dana Meta, krovna kompanija u čijem je vlasništvu Facebook, izgubila je na berzi četvrtinu svoje vrednosti. Razlog tome su objavljena predviđanja kompanije za prvo tromesečje. Prihod u prvom tromesečju biće, kako najavljuju, 27 do 29 milijardi dolara, dok su analitičari očekivali prodaju od 30,15 milijardi dolara.

Pad na berzi u sredu bio je i najveći dnevni pad vrednosti akcija u istoriji. Facebook je za dan izgubio vrednost za oko 237 miljardi dolara, a pre njih rekord je držao Apple sa 180 milijardi dolara u septembru 2020. godine.

Šta je problem?

Facebook ima i problem sa korisnicima. Kako su javili, broj dnevnih aktivnih korisnika na Facebook-u bio je manji u četvrtom tromesečju u odnosu na prethodno tromesečje. To je prvi zabeleženi tromesečni pad ikad.

Kao razlog ovakvih rezultata, Facebook navodi promene privatnosti na Apple-ovom iOS-u, makroekonomske izazove, inflaciju i probleme u lancu snabdevanja. Ali prema Zakerbergu još jedan.

„Ljudi imaju izbor kako žele da provode svoje vreme, ima ih mnogo, a aplikacije kao što je TikTok rastu veoma brzo“, rekao je Zakerberg u razgovoru sa investitorima u sredu, prenosi CBS.

Prema mišljenju analitičara, ovakva situacija dolazi jer investitorima nije bilo dovoljno da samo kompanija promeni ime u Meta, već da nisu zaboravljeni problemi ove mreže iz prošlosti.  Uz to, da je u pitanju pojediničan slučaj među tehnološkim kompanijama, govori i podatak da su nedavno Alphabet, Apple i Microsoft objavili da su nadmašili procene dobiti i prihoda.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde