Facebook odustaje od Instagrama za decu?

Facebook je privremeno zaustavio rad na svom projektu Instragram Kids (Instagram za decu) zbog strahova o potencijalnom štetnom uticaju platforme na mlade ljude, uključujući i pojavu anksioznosti i depresiju.

Ideja je da se mladima pruži iskustvo korišćenja Instagrama, ali bez oglasa, uz veću kontrolu roditelja i sadržaje prikladnije za mlađe uzraste.

Članovi američkog Kongresa i aktivističke grupe pozvali su Facebook da u potpunosti odustane od platforme, zbog brige za mentalno zdravlje i bezbednost mladih.

„Danas je prelomni trenutak za sve jači pokret koji zahteva odgovornost tehnoloških kompanija, i veliki dan za sve koji veruju da dobrobit dece treba da bude ispred profita velikih tehnoloških kompanija“, izjavio je Džoš Golin, direktor grupe „FairPlay“ koja se fokusira na bezbednost dece.

„Želimo da pohvalimo Facebook što je poslušao brojne glasove koji su im glasno i dosledno govorili da će Instagram za mlade rezultirati velikom štetom nanetom deci“.

Golin je obećao da će se boriti protiv platrforme Instagram Kids „dok trajno ne odustanu od nje,“ prenosi Glas Amerike.

Dok bi deci bila potrebna dozvola roditelja da otvore nalog na mreži Instagram Kids, kompanija kaže da je pauzirala ideju da bi nastavila da „radi na elementima softvera koji bi omogućili roditeljima opciju nadzora nad tinejdžerima“, saopštila je kompanija u svom blogu.

“Nastavićemo rad na tome da mogućimo roditeljima da nadziru naloge svoje dece tako što ćemo proširiti te opcije na naloge tinejdžera (dece starije od 13 godina) na Instagramu“.

Kompanija navodi da je realnost takva da deca jesu na internetu i da su proizvodi kao što je Instagram Kids – „bolji za roditelje“.

Ranije ovog meseca, Wall Street Journal je objavio interna dokumenta Facebook-a iz kojih se vidi da je kompanija znala da Instagram može da ima štetni uticaj na tinejdžere, posebno devojčice. Prema pisanju magazina, Facebook nije načinio mnogo koraka da razmotri to pitanje.

Facebook je izveštaj nazvao netačnim.

Tada je WSJ došao do internog istraživanja u Facebook-u iz 2020.godine, gde su tinejdžerke bile upitane kada su se osećale loše zbog svog tela, da li ih je Instagram naterao da se osećaju. Trećina je odgovorila da se osećalo gore, 22 odsto bolje, a 46 odsto da to nije imalo nikakvog uticaja.

Facebook tvrdi da se istraživanje „oslanjalo na odgovore samo 40 tinejdžera“ i da su ona bila “namerno fokusirana na najnegativnije aspekte Instagrama, kako bi pomogao kompaniji da napravi poboljšanja”.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde