„Facebook nas je uslovno ponovo prihvatio za prijatelja“

Australijski premijer Skot Morison izjavio je kako se tehnološki gigant Facebook vratio za pregovarački sto nakon što je ranije oe nedelje blokirao vesti na svojoj stranici u toj zemlji.

Nagla odluka Facebooka kojoj je onemogućio Australijancima deljenje vijesti na toj stranici te skidanje kako domaćih tako i stranih informacijskih servisa za posledicu je imao i brisanje nekoliko vladinih naloga zbog čega je ta kompanija na sebe navukla bes, prenose agencije.

„Facebook nas je uslovno ponovo prihvatio za prijatelja. Ono što mene veseli jeste činjenica da se Facebook vratio za sto“, kazao je Morison.

Facebook je službeno objavio kako nije promenio svoj stav kojim se protivi zakonskoj odredbi prema kojoj društvene mreže moraju da plaćaju za sadržaj koji plasiraju svojim korisnicima, a tiče se vesti. Australija je prva zemlja koja je uvela takvu odredbu, a istu mogućnost je najavila i Kanada. Australija je takođe i pre nekoliko dana postigla dogovor sa Googleom o plaćanju naknade medijima.

Marko Mudrinić, suosnivač i direktor portala Netokracija.rs rekao je za NewsAdria Max da je ova situacija dovela do toga da sadržaj ne dolazi do publike kojoj bi takve informacije značile, već da je većina tekstova “klik bejt”, odnosno služi da privuče pažnju.

“Ovakvi odnosi nisu povoljni po medije, oni su i zaslužni za propast medija”, navodi Mudrinić.

Društvene mreže su nekada glasile za dobru stvar, servis za demokratske vrednosti, dok sada “ne služe ničemu, sem da prodube razlike u društvu”, navodi on.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde