EY najavila razdvajanje poslovanja

Globalna firma za profesionalne finansijske usluge EY (Ernst & Young), treća po veličini na svetu, odlučila je da se podeli u dve različite, multidisciplinarne kompanije.

Procesom razdvajanja će se formirati posebna kompanija za reviziju prihoda, vrednu 18 milijardi dolara i odvojenu, ali veću i brže rastuću konsultantsku granu od 24 milijarde dolara, prenosi Investitor.me.

EY je saopštio da je odluka donesena nakon “strateškog pregleda”.

Podela EY-a bi rezultirala i višemilionskim isplatama u gotovini partnerima u segmentu revizije od strane novostvorene konsultantske jedinice i podelom nagrada konsultantskim partnerima koji napuste kompaniju.

Izveštaji kažu da će konsultantski posao krenuti na IPO (izlazak na berzu inicijalnom javnom ponudom akcija), s planovima za prikupljanje oko 10 milijardi dolara prodajom 15% udela. Navodno će pozajmiti još 17 milijardi dolara, od čega bi veliki deo bio iskorišćen za otplatu partnera u tradicionalnom revizorskom poslu EY-a.

“Sledeći koraci uključuju kontinuirani angažman s partnerima kako bi im se pružilo više informacija pre procesa glasanja. Očekujemo da će se ova faza nastaviti do kraja godine, pri čemu se očekuje da će glasanje po zemljama gde poslujemo početi krajem 2022. godine i završiti početkom 2023“, navodi se u saopštenju.

Ostale tri velike kompanije iz “velike četvorke”, Deloitte, PricewaterhouseCoopers i KPMG nisu planirale da odvoje svoju konsultantski biznis od svojih računovodstvenih divizija.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde