Evrozona planira da pooštri kriterijume za odobravanje kredita

Banke u evrozoni planiraju da pooštre kriterijume za odobravanje stambenih i kredita kompanijama na kraju godine dok bi kriterijumi za potrošačke kredite mogli biti ublaženi, pokazalo je u utorak istraživanje Evropske centralne banke (ECB).

Kriterijumi za dodelu stambenih kredita postroženi su već u trećem tromesečju dok su oni za kredite kompanijama ublaženi. Domaćinstva su pak mogla očekivati više-manje iste uslove za dodjelu potrošačkih i ostalih kredita kao i u proljeće.

Potražnja kompanija za kreditima i kreditnim linijama bila je u razdoblju od jula do oktobra nešto veća nego u prethodnom tromjesečju, pokazala je anketa ECB-a, Sprovedena meĐu 146 banaka eurozone u razdoblju od 20. septembra do 5. oktobra.

Građane su pak ohrabrile niske kamatne stope i optimizam da će se stanje u ekonomiji popraviti nakon ublažavanja koronamjera pa su ovoga ljeta pokazali veći apetit za stambenim i potrošačkim kreditima.

Zajmodavci u četvrtom tromesečju očekuju dalje povećanje neto potražnje kompanija i domaćinstava za kreditiranjem, pokazalo je tromesečno istraživanje ECB-a.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde