Europcar odbio ponudu Volkswagena za preuzimanje

Francuska kompanija za iznajmljivanje automobila (rent-a-car) Europcar, odbila je Volksvagenovu ponudu za preuzimanje, u iznosu od 44 centa po akciji kompanije, čime je fiksirana vrednost kompanije na 2,2 milijarde evra, prenosi Bloomberg.

Nemački Volkswagen je zainteresovan za pristup Europcar-ovoj infrastrukturi i tehnologiji, i njihovoj ulozi u budućnosti mobilnosti, ali kako tvrde izvori Bloomberga, nemački proizvođač automobila za sada ne planira da podiže svoju ponudu, mada bi se to u budućnosti moglo promeniti. 

Akcije Europcar-a pale su za oko 67% u proteklih godinu dana i dostigle najniži nivo od 25 centa na dan 26. februara, kada je kompanija objavila da je zatvorila svoje finansijsko restrukturiranje, pokazuju podaci Bloomberga. 

Iako se potražnja za automobilima za iznajmljivanje oporavila, nakon što su vlade popustile epidemiološke mere, zbog pojave novih konkurenata na ovom tržištu, svetske kompanije u ovoj oblasti suočavaju se sa dugoročnim izazovima.

Mediji podsećaju da je kompanija Volkswagen razmatrala ponudu za Europcar pre oko godinu dana, ali da ta razmatranja nisu dovela do transakcije. Preuzimanje francuskog Europcara bi pomoglo proširenju ponude mobilnosti nemačkog proizvođača automobila, uključujući programe iznajmljivanja i zakupa novih i polovnih električnih automobila, i omogućilo bi mu pristup dodatnim kanalima prodaje za novu električnu flotu.

Kako navodi agencija Reuters, francuska kompanija Europcar objasnila je svoj potez rečima da je „odbor direktora kompanije zaključio da cena od 0,44 evra (0,53 dolara) po predloženoj akciji ne odražava punu vrednost kompanije i potencijal stvaranja vrednosti“, ali da isto tako nisu odbacili mogućnost daljih razgovora.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde