Ethereum najavio jedan od najvažnijih događaja u istoriji kriptovaluta

Ethereum, druga najveća kriptovaluta po tržišnoj vrednosti, upravo je sprovela poslednju generalnu probu uoči nadogradnje na koju se čekalo godinama i koja je najavljena kao jedan od najvažnijih događaja u istoriji kriptovaluta.

Šta znači ta nadogradnja? Ethereum je od svog osnivanja po uzoru na Bitcoin, koristio proof-of-work mehanizam za validaciju transakcija na svojoj mreži. Posle dugog niza godina i brojnih najava, uskoro bi trebalo napokon da pređe na proof-of-stake mehanizam za validaciju. Zbog čega je ovo važno?

Postoji nekoliko mehanizama/tipova validacije, a dva najpopularnija su proof-of-work (koristi ga Bitcion) i proof-of-stake (koriste ga brojne druge popularne valute, a uskoro bi trebalo da im se priključi i ETH).

Šta je Proof-of-work, a šta Proof-of-stake?

Proof-of-work znači da se validatori na mreži međusobno takmiče ko će prvi da potvrdi transakciju i dobije nagradu, kao u slučaju Bitcoina. Da bi uspeo u ovome, korisnik mora da ima jaču mašinu za rudarenje od ostalih učesnika kojih ima potencijalno na stotine miliona. Zbog toga se rudari iz meseca u mesec opremaju sve jačim i jačim mašinama, od kojih su neke opremljene specijalnim ultra-snažnim grafičkim karticama. Posledica toga je neverovatna potrošnja struje, jer snažne grafičke kartice troše jako mnogo energije.

S druge strane, Proof-of-stake znači da se validatori na mreži ne takmiče ko će prvi da dođe do validacije (barem ne u istom smislu kao korisnici Bitcoina), nego se validacija dodeljuje raznim korisnicima, u skladu sa time ko ima koliki ‘štek’ (stake) datog novčića. Na primer, neko može da ‘stejkuje’ 1,000 Ether novčića i da samim tim postane jedan od validatora. Minimalna količina ETH novčića da bih ušao u priču je 32 ETH, ali što više to bolje jer će onda biti “jači” validator i više zarađivati.

Zašto je proof-of-stake bolji mehanizam validacije?

  • Jeftiniji je jer ne uključuje skupocene mašine ni grafičke kartice.
  • Poštrošnja struje faktički ne postoji pošto nema ni mašina za rudarenje.
  • Jednostavniji za korišćenje i u celu priču može da se uključi i totalni početnik.
  • Doprinosi većoj bezbednosti mreže

Pošto je Ethereum druga kriptovaluta po popularnosti i tržišnoj kapitalizaciji (market cap), ovo će biti ogromna promena na bolje jer će olakšati korišćenje same mreže a i pojačaće njenu sigurnost.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora
i linka ka originalnom tekstu.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde