Elita savetuje normalne ljude da budu srećni i nemaju ništa

Jedna kolumna na sajtu Bloomberg-a izazvala je burne reakcije u  javnosti. Da budemo precizniji, društvene mreže su pune komentara u kome se ovaj članak ismeva.

U kolumni eksperta za pitanja rada Tereze Gilarduči „Inflacija najviše ’boli’ ako zarađujete manje od 300 hiljada dolara godišnje“, govori se o pitanju kako preživeti sa tim budžetom uz narastajuću inflaciju. Ona je tako podelila one koji zarađuju preko ove cifre, koji naravno neće imati problema sa inflacijom, i one ’druge’.

Između ostalog, ona preporučuje Amerikancima da jedu manje mesa.

Jedi sočivo

„Iako vaše nepce možda nije naviklo na to, ukusne zamene za meso uključuju povrće (gde su cene porasle za nešto više od 4%) i  sočivo“, piše ona.

Još jedan od saveta koji je posebno pogodio nove vlasnike kućnih ljubimaca, ona savetuje „da ponovo razmisle o skupim medicinskim potrebama kućnih ljubimaca“ poput tretmana raka.

Gilarduči takođe poručuje čitaocima da preispitaju javni prevoz kao sredstvo saobraćaja kako bi izbegli visoke cene benzina, ističući da su cene javnog prevoza porasle samo za 8% u poređenju sa 38% za benzin.

Ova priča sponzorisana je na mrežama i od strane samog Bloomberg-a i to sa komentarom „Niko nije rekao da će ovo biti zabavno“.

U mnoštvu komentara na društvenim mrežama učestvovali su i neki političari, uglavnom republikanci,  pa je tako kandidatkinja republikanaca u Kongresu za Roud Ajlend, Džesika De La Kruz napisala: Žalite se na cenu benzina? Elita kaže, #LetThemEatLentils (neka jedu sočiva).“

’Nemate ništa i budite srećni’

Robi Starbak, kandidat u Kongresu Tenesija, napisao je na Twitter-u da „u osnovi elita želi da normalni ljudi ništa ne poseduju i budu srećni zbog toga.“

Članak se od strane nekih američkih medija ocenjuje kao elitistički i još jedan od onih kojim bogati savetuju siromašne kako da žive. Ali to nije prvi put da se sa ovakvim stavom istupa u javnosti. Na primer, mediji ističu australijskog milionera Tima Garnera koji je razlog borbe milenijalaca da plate kiriju ili kupe svoj dom, video u njihovoj ishrani i preskupoj hrani koju plaćaju. Takođe, podseća se na izjavu pevačice Grajms, partnerke najbogatijeg čoveka na planeti Ilona Maska, koja je izjavila da je njegov način života „ispod granice siromaštva“.

Ovome treba dodati da je ‘o prelasku na vegetarijanstvo’ nedavno govorio i nemački ministar poljoprivrede Džem Ozdemir, govoreći o problemu sa hranom tj uticaju iste na krizu sa Rusijom.

“Uprkos činjenici da sam vegetarijanac, neću propovedati da svi treba da budu vegetarijanci. Ali hajde da to kažemo ovako: jesti manje mesa bio bi doprinos protiv Putina.”

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde