Egipćani zainteresovani da u Srbiji grade regionalni centar za otkup žitarica i voća

Egipatska kompanija „Kairo tri A grupa“ zainteresovana je da u Srbiji izgradi regionalni centar za otkup žitarica i voća, a kasnije i fabriku za preradu voća, piše B92.

„Danas smo razgovarali o konkretnim mogućostima saradnje, a za nas je veoma važno da su oni najveći uvoznici kukuruza, dok smo mi jedna od država koja ima najveće količine te žitarice za izvoz. Izrazili su i zainteresovanost da u Srbiji izgrade regionalni centar sa hladnjačom za otkup voća iz Srbije i okolnih zemalja radi izvoza u Egipat. U sledećoj fazi bi se tu izgradila i fabrika za preradu voća i pravljenja koncentrata koji bi služili za različite proizvode, sokove i drugo“, najavio je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Senad Mahmutović nakon razgovora sa predsednikom egipatske kompanije Ajmanom El Gamilom.

On je naglasio da su procene da će ove godine Srbija imati osim 4,2 miliona tona kukuruza za sopstvene potrebe i preko 3,8 miliona tona za izvoz, a godišnji uvoz “Kairo tri A grupe“ za potrebe Egipta je 3,5 miliona tona ove žitarice, dakle gotovo celokupna naša kolicicna za izvoz.

“Oni sarađuju sa Nestleom, Mekdonaldsom, Koka kolom i mnogim drugim svetskim kompanijama“, rekao je državni sekretar napominjući da je „Kairo tri A grupa“ najveći proizvođač hrane u Egiptu, najveći uvoznik žitarica i proizvođač voća i povrća.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde