ECB: Sberbanka u Evropi će verovatno propasti

Evropske filijale ruske banke Sberbank suočene su sa bankrotom, saopštila je Evropska centralna banka (ECB) nakon uvođenja sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

ECB je ocenila da će Sberbank Europe AG i njene dve podružnice, Sberbank dd u Hrvatskoj i Sberbank banka dd u Sloveniji verovatno propasti zbog pogoršanja njihove likvidnosne situacije.

Sberbank Europe AG ima podružnice i u Bosni i Hercegovini, Češkoj, Mađarskoj i Srbiji. I one bi bile pogođene bankrotom, ali nisu u nadležnosti ECB.

Da podsetimo, AIK Banka je danas dobila saglasnost Narodne banke Srbije i nadležnih regulatornih tela, čime je ispunila sve uslove za sticanje vlasništva nad Sberbank Srbija.

„Sberbank Srbija posluje kao samostalno pravno lice sa sedištem u Srbiji, visoko je likvidna i dobro kapitalizovana“, navela je danas Narodna banka Srbije.

Problemi u Hrvatskoj i Sloveniji

Vesti o problemima već nekoliko dana su tema u zemljama u regionu, naročito u Hrvatskoj i Sloveniji, gde građani pokušavaju da “izvuku” novac iz ove banke.

Iz Hrvatske narodne banke saopštili su da građani u poslovnici Sberbank mogu da podignu najviše 4000 kuna (oko 520 evra), a duplo manje na bankomatu iste. HNB takođe navodi da su depoziti klijenata Sberbank d.d. osigurani nezavisno od buduće odluke o ovoj banci.

Poslovnice ruske banke Sberbank u Sloveniji od ponedeljka su zatvorene, a usluge te banke ograničene na kartično poslovanje, dok su dnevne isplate limitirane zbog posledica situacije u Ukrajini i sankcija prema ruskim bankama.

Kako je objavila slovenačka centralna banka, ostale usluge Sberbank Slovenija privremeno su nedostupne do srede ujutro, do kada su isplate i uplate takođe ograničene na 400 evra po danu.      

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde