ECB: Najveće povećanje kamatnih stopa od uvođenja evra

Evropska centralna banka podigla je tri ključne kamatne stope za tri četvrtine procenta (po 0,75 odsto), što je do sada najveće povećanje za 19 zemalja koje koriste evro.

ECB obično pomera stope za četvrtinu poena (0,25 odsto) i nikada nije podigla svoju glavnu kamatnu stopu banaka za tri četvrtine poena od uvođenja evra 1999. godine.

„Dug je put pred nama u budućnosti,“, rekla je predsednica ECB Kristin Lagard na konferenciji za novinare, dodajući da je postojao jednoglasan dogovor među kreatorima politike o potrebi povećanja od 75 baznih poena.

Tržišta su, kako piše agencija Reuters, ipak bila malo iznenađena, iako su investitori već procenili više od 80% verovatnoće za pomeranje od 75 baznih poena. Sa izjavom ECB u kojoj se eksplicitno kaže da će biti potrebno još povećanja kamatnih stopa, tržišta i dalje očekuju još 50 baznih poena na oktobarskom sastanku ECB.

Referentna vrednost ECB-a je sada 1,25 odsto za kreditiranje banaka, a kod FED-a od 2,25 odsto do 2,5 odsto nakon nekoliko velikih povećanja kamatnih stopa, uključujući dve od tri četvrtine poena.

Kako je navedeno, Evropska centralna banka danas je imala najveće povećanje kamatnih stopa u istoriji, nakon što su američke Federalne rezerve i druge centralne banke u globalnom stampedu brzih povećanja kamatnih stopa koje su imale za cilj da uguše rekordnu inflaciju koja pritiska potrošače i gura Evropa ka recesiji.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde