ECB: Cene nekretnina preterano visoke, preti im korekcija

Potražnja za stambenim nekretninama pojačana je u pandemiji i cene stambenih i komercijalnih nekretnina u evrozoni preterano su visoke, što znači i veći rizik njihove korekcije, upozorila je Evropska centralna banka.

Porodice su u pandemiji više štedele i sve više građana radilo je od kuće, što je rezultiralo pojačanom potražnjom za stambenim prostorom i rastom cena nekretnina u drugom tromesečju za oko sedam odsto, najsnažnijim od 2005. godine.

“Rizici korekcija cena u srednjoročnom razdoblju znatno su pojačani zbog sve viših procena u preterano visokoj vrednosti stambenih nekretnina“, navodi ECB u izveštaju o finansijskoj stabilnosti evrozone koje objavljuje dva puta godišnje.

Građevinski sektor ne može pratiti potražnju, a tržište nekretnina posebno je ‘usijano’ u zemljama poput Nemačke, Francuske i Holandije.

„Stanogradnja se oporavlja, ali nedostatak radne snage, zastoji u globalnim lancima snabdevanja i rast cena sirovina ograničavaju sposobnost građevinskog sektora da proširi ponudu stambenih objekata, a rezultat je pritisak na rast cena stambenog prostora“, tumače u ECB-u.

Tržište skupljih komercijalnih nekretnina sada se oporavlja, ali izgledi su „posebno loši“ za komercijalne nekretnine nižeg kvaliteta, budući da rad na daljinu, zdravstvena situacija i potražnja za ekološki prihvatljivim nekretninama usmeravaju potražnju prema skupljem prostoru, dodaju.

Rizik talasa stečajeva kompanija istovremeno je smanjen u odnosu na prošlu godinu, uprkos ukidanju pojedinih državnih potpora, ističu u centralnoj monetarnoj instituciji evrozone.

„Broj kompanija koje ne uspevaju da podmire svoje dugove u proseku je ispao manji ali što su najveći optimisti očekivali na početku pandemije, a broj stečajeva i dalje oko 15 odsto manji nego što je bio pre pandemije“, saopštio je ECB, prenosi Seebiz.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde