EBRD: Rast Srbije u 2021. biće 6%

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u novom izveštaju o regionalnim ekonomskim izgledima povećala je prognozu rasta Srbije za ovu godinu na šest odsto, što je duplo više od njene procene iz septembra 2020. kada je predviđala rast od tri procenta.

Za 2022. godinu, EBRD očekuje da stopa rasta srpske ekonomija uspori na 3,5 procenta, prenose agencije.

U prvom kvartalu 2021, srpska ekonomija je, kako se ističe u izveštaju, porasla za 1,7 procenata u odnosu na isti kvartal 2020, podržana snažnim razvojem građevinskog sektora, ali i rastom industrijske proizvodnje, trgovine, transporta i turizma.

Rast BDP-a u 2021. godini biće podržan dodatnim vladinim izdacima za zdravsto, subvencijama za zarade i jednokratnim isplatama penzionerima i drugim kategorijama stanovništva, navodi se u dokumentu. Ova međunarodna investiciona i kreditna institucija očekuje oporavak potrošnje u Srbiji nakon pandemije kovid-19 i povećanje javnih investicija u skladu sa nastavkom ekspanzivne fiskalne politike.

U tom kontekstu podseća da je vlada, nakon dva paketa podrške tokom prošle godine, usvojila dodatne mere fiskalnih podsticaja u iznosu od 4,5 procenata BDP-a (2,0 milijarde evra) za 2021. godinu.

Budžet za 2021. godinu, takođe uključuje značajno povećanje javnih investicija, ukazuje se u izveštaju.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde