EBRD odobrio OTP banci kreditnu liniju za mala i srednja preduzeća

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je OTP banci Srbija AD Novi Sad odobrila zajam u iznosu od 2,3 milijarde dinara (protivvrednost od 20 miliona evra) za dalje kreditiranje malih i srednjih preduzeća (MSP) u Srbiji. Kreditna linija će služiti kao podrška kreditiranju privatnih preduzeća u vidu linija za obrtni kapital i investicionih kredita, pre svega za MSP koji posluju u ekonomski manje razvijenim delovima zemlje.

Kreditna linija se odobrava kao podrška postpandemijskom oporavku srpske privrede i jačanju njene otpornosti na srednji i duži rok. Ona će dodatno osnažiti pristup kreditiranju MSP u dinarimai u Srbiji, gde je gotovo 60 odsto kreditnog portfolija bankarskog sektora u evrima.

„U skladu sa našom vodećom pozicijom na tržištu u kreditiranju stanovništva i privrede, snažno podržavamo sektor MSP i malih preduzeća jer on predstavlja kičmu naše privrede. Verujem da će upravo potpisana kreditna linija sa EBRD-om osnažiti našu dalju saradnju i finansiranje MSP sektora u Srbiji“, rekao je Predrag Mihajlović, CEO i predsednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija.

Branimir Spasić, CFO i član Izvršnog odbora OTP banke je naveo da banka strateški podržava MSP preduzeća, što potvrđuje i ovo potpisivanje ugovora. “Nastavićemo da istražujemo dodatne mogućnosti kako bismo obezbedili bolji pristup finansiranju malim i srednjim preduzećima“, rekao je.

Aleksandra Vukosavljević, direktorka EBRD za finansijske institucije na Zapadnom Balkanu i Istočnoj Evropi je navela da joj je posebno drago što se kreditna linija potpisuje u lokalnoj valuti, jer će to ojačati poverenje u finansijski sistem.

Sa širokom regionalnom pokrivenošću i fokusom na MSP sektor, OTP banka Srbija AD Novi Sad ima potencijal da obezbedi preko potrebno finansiranje manjim preduzećima i da doprinese razvoju MSP sektora u celoj zemlji.

EBRD je vodeća investiciona institucija u Srbiji. Banka je do danas uložila preko 6,9 milijardi evra u 296 projekata u zemlji. Fokus banke u Srbiji jeste razvoj privatnog sektora, poboljšanje javne komunalne infrastrukture i olakšavanje tranzicije zemlje ka zelenoj ekonomiji. 

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde