„Džef Bezos je negativac 21. veka tehnokapitalizma“

Kompanija Amazon ovih dana je predmet ismevanja na društvenim mrežama zbog jedne ideje koja je u potpunoj suprotnosti od imidža koji prati ovog giganta.  

U video-sadržaju koji su podelili na svome profilu na Twitteru, kompanija je najavila  da u svoja skladišta postavi welness kabine kako bi radnici u njima mogli da se opuste i koje će pomoći osoblju da su fokusira na mentalno zdravlje. Nakon reakcije tviteraša, Amazon je ipak povukao taj video.

Odnos kompanije prema radnicima priča je koja traje već nekoliko godina u SAD. Međutim, ona se sada seli u Evropu i čini se da način na koji Amazon posluje na našem kontinentu neće tako lako proći.

Odbor za zapošljavanje i socijalna pitanja Evropskog parlamenta organizovao je saslušanje na temu „Napadi Amazona na temeljna prava i slobode radnika“ i rasprava na ovu temu bila je prilično žustra. Raspravu je podgrejala i situacija da niko od predstavnika Amazona nije hteo da se pojavi na ovom saslušanju iako su bili pozvani.

To što je Amazon odbio da dođe u Parlament i odgovori na pitanja je uvreda za demokratiju. Džefa Bezosa baš briga za radnike i za nas“, rekla je zastupnica Frans Žame u ime Kluba zastupnika „Identitet i demokratija“, koja je dodala da je situacija eksplodirala što se tiče Amazona, prenosi Jutarnji list.

Ona je podsetila je da je Amazon utrostručio prihode, ali s obzirom na to da mu je sedište u Luksemburgu, ne plaća poreze. Amazonovi radnici, s druge strane, postaju „nomadi za jednokratnu upotrebu“.

„EU mora da radi zajedno kako bi razbio monopole. Zamišljam kako će izgledati društvo sutrašnjice – nezaposleni ljudi kupovaće proizvode koje su proizveli robovi. Moramo se otvoreno i hrabro boriti protiv toga“, dodala je Žame.

A onda je postalo još zanimljivije.

Peter Lundgren iz Kluba zastupnika Evropskih konzervativaca i reformista – „Kad radnik mora da pakuje 700 proizvoda u sat vremena, to nije humano. Trebao bi to Bezos da proba.  Radnici Amazona se stalno žale na hronične bolove u leđima i kolenima, a kompanija ne radi ništa zbog toga. To je strašno. Amazon treba da se srami. Radnici su kičma svake kompanije“

Orhan Akman, predstavnik nemačkog sindikata Verdi – „Amazon nije samo internet trgovina, on je ujedno tehnološka kompanija. Amazon je postao država bez granica. Treba reći i da Amazon ima veću ekonomsku moć od pojedinih država članica Evropske unije i to treba imati na umu kada razmišljamo o tome kakve nam regulative trebaju“.

Kim Van Sparentak, zastupnica u ime Kluba zastupnika Zelenih/EFA-e – „Amazon je srce prljavog sistema koji podstiče nejednakosti i demokratsko propadanje. Džef Bezos se može smatrati negativcem 21. veka tehnokapitalizma. Da ne postoji, morali bismo ga izmisliti“.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde