Duplo veća plata za direktora Goldman Sachs-a

Izvršni direktor američke investicione banke Goldman Sachs Dejvid Solomon je za prošlu godinu dobio duplo već ček u odnosu na 2020.godinu.

Kako je saopštila banka, ukupna nadoknada Solomona za 2021. iznosiće 35 miliona dolara.

To je dvostruko više od 17,5 miliona dolara koje je dobio za 2020. Odbor je tada smanjio 10 miliona dolara od njegove plate od 27,5 miliona dolara kako bi izmirio pravne troškove vezane za ulogu banke u korupcionom skandalu. Da podsetiomo,  to je slučaj korupcije sa jednim malezijskim investicionim fondom koji je Goldman Sachs koštala 3 milijarde dolara. Tako je Solomon za 2020. godinu umesto 27,5 miliona dolara koje je primio u 2019. prošle godine na račun dobio 17,5 miliona dolara.  

Solomonova ukupna plata za 2021. uključuje godišnju osnovnu platu od 2 miliona dolara i varijabilnu nadoknadu od 33 miliona dolara, od čega je 70% u obliku akcija.

I druge banke nagradile direktore

Druge velike banke sa Wall Street-a takođe su lepo nagradile svoje izvršne direktore jer su se godišnji profiti vratili u 2021. zahvaljujući predviđanjima  o gubicima kredita u vezi sa pandemijom koja se nisu ostvarila, javlja Reuters.

Morgan Stanley je podigao godišnju platu generalnog direktora Džejmsa Gormana na 35 miliona dolara, dok je JPMorgan podigao platu Džejmija Dimona na 34,5 miliona dolara. 

Goldman Sachs je prijavio neto prihod od 21,64 milijarde dolara u 2021, u poređenju sa 9,46 milijardi dolara godinu dana ranije. 

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde