Dugalić: Moguće je da NBS proglasi moratorijum za otplatu kredita

Profesor Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu Veroljub Dugalić rekao je za televiziju K1 da je danas situacija u Srbiji zbog inflacije teža nego što je bila u vreme korone.

Kako kaže moguće je da se ponovi scenario od pre dve godine kada je Narodna banka Srbije zbog korona virusa proglasila moratorijum za otplatu kredita.

“To bi možda u jednom trenutku bilo privremeno rešenje, a trajno će se naći kada se suzbiju problemi koji su doveli do nastanka inflacije. Kada inflacija krene, teško se zaustavlja sve dok se ne otklone uzroci koji su do nje doveli, a to je malo teže,“ kazao je Dugalić.

On kaže da je ono što NBS može da uradi je da smanji količine novca u opticaju i smanji tražnju, ali i dodaje da je to “pogrešan lek za bolest koju imamo”.

__________________________________________________

Vasić: Za sada za takvu meru nema prostora

Kako za Bonitet.com kaže Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, o uvođenju moratorijuma o kome se govori odlučuje Narodna banka Srbije i to u skladu sa merama koje su bitne za ekonomsku stabilnost zemlje.

Prema njegovom mišljenju, za sada za takvu meru nema prostora, jer je “stepen vraćanja kredita na nivou iz 2018. i 2019. godine”.

“Za sada nema zastoja u vraćanju kredita, a nešto kao moratorijum uvodi se onda kada postoje drugačiji signali. Kod nas je više od polovine kredita je gotovinsko u rasponu od 600.000 do milion dinara, rate za te kredite povećavaju se možda 100 ili 200 dinara i to nije neki udarac na džep građana kao što je to u slučaju inflacije”, kaže Vasić za Bonitet.com.

___________________________________________________

Kad je reč o rastu referentne kamatne stope, Dugalić kaže da je teško reći do koje granice može da ide referentna kamatna stopa, jer ne znamo kolika će biti inflacija.

„Ako inflacija bude 30 odsto, onda će i referentna kamatna stopa da raste. Ako se inflacija zadrži na nekih 12 do 15 odsto, referentna kamatna stopa neće previše rasti“, objasnio je Dugalić.

Opasnost od inflacije veća od recesije

Oni koji vladaju svetom smatraju da je veća opasnost od inflacije nego od recesije u koju će ući svetska ekonomija, tvrdi profesor.

„Recesija se rešava, ali kada inflacija krene to je spirala i nju je teško zaustaviti. Kretanje inflacije u našoj zemlji uvek podstakne velika ponuda novca, odnosno ekspanzivna monetarna politika, a mi to nismo imali. U ovom slučaju to je loša konkurencija. Proizvođači hrane zloupotrebljavaju ovu situaciju i povećavaju cenu svojih proizvoda koristeći ove okolnosti koje imamo i to onda povećava i opšti nivo cena na tržištu“, navodi Dugalić.

Profesor Ekonomskog fakulteta komentarisao je i dešavanja na tržištu nekretnina u Srbiji i rekao da se mali broj stanova kupuje na kredit.

“Većina stanova se kupuje za keš. Normalno bi bilo da poreska uprava ili policija dođe i kaže odakle vama 300.000 evra u kešu?!, kaže on.  Dugalić navodi da je mnogo novca iz Ukrajine i Rusije uneto u zemlju, a da su nekretnine jedan od načina da se zaštiti finansijska aktiva.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

3 KOMENTARA

 1. Plata prodavačice u Beogradskoj pekari 79 hiljada dinara 650 eura ni za 650 eura ne mogu više da nađu prodavačice peciva samo da prodaju burek i sendviče na šalteru za platu 79 hiljada dinara.I to početna plata.Nove cene rada za novembar 2022 e godine.

  Nije potrebna nikakva fakultetska diploma niti radno iskustvo daju besplatnu obuku.

  Beograd Banovo Brdo pre par dana novembar 2022 e godine.

  Pogledajte koliko diploma u Srbiji „vredi“.

  https://youtu.be/wyF9VtlpLsA

  Šta je ostalo od „radne snage“ u Srbiji.

  A šta će tek „ostati“ od „radnika“ u 2023 oj godini.

 2. Jednom sam pristao na moratorijum i nikad više to vam je genijalna pljačka na kojoj banke dodatno zaradjuju mnogo rizična usluga ne preporučujem nikome da ne prihvati..

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde