Država Vašington predlaže 1% poreza na bogatstvo iznad milijarde dolara

Kao deo napora da se smanji nejednakost i nadoknadi nedostatak poreza na dohodak države, zakonodavci države Vašington predlažu 1% poreza na bogatstvo iznad milijarde dolara.

Zakonodavci kažu da bi porez obezbedio oko 2,5 hiljade milijardi dolara godišnje prihoda i obračunavao bi se samo na takozvanu nematerijalnu finansijsku imovinu ili finansijska ulaganja poput deonica ili berzanskih opcija.

To bi, na primer, značilo da bi prema novim zakonskim predlozima koje priprema Vašington, Džef Bezos dugovao oko 2 milijarde dolara poreza godišnje, na ime poreza na bogatstvo.

Ipak, poreski stručnjaci kažu da bi državni porez na bogatstvo bio preterano zavisan od četiri bogataša koji Vašington smatraju svojim domom: Osim Bezosa, to je i Bil Gejts, Mekenzi Skot i Stiv Balmer.

Jared Valczak iz Poreske fondacije napisao je da će 97% prihoda od poreza doneti ta četvorica milijardera.

Bezos, čija imovina trenutno vredi oko 200 milijardi dolara, prema novom porezu dugovao bi oko dve milijarde dolara godišnje. Gejts, sa bogatstvom oko 135 milijardi dolara, dugovao bi oko 1,3 milijarde, dok bi Balmer dugovao oko 870 miliona dolara. Skot, Bezosova bivša supruga, dugovala bi oko 600 miliona dolara godišnje, prema tom predlogu.

Budući da niti jedan član ove Vašingtonske velike četvorke nema stalnih korporativnih operacija u ovoj državi, mogli bi se jednostavno preseliti u drugu državu kako bi izbegli porez, rekli su kritičari ovih predloga, piše Investitor.me.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde