Društvena odgovornost banaka u pandemiji

Piše: Danijela Nišavić, glavna urednica „Sveta bankarstva i investicija“

Aktuelna pandemija posebno je istakla značaj filantropije i aktivnosti koje su usmerene ka ostvarivanju dobrobiti za pojedinca, ali i društvo uopšte. U takvim specifičnim okolnostima, banke u Srbiji pokazale su visok stepen solidarnosti kao i spremnost da preuzmu odgovornost više. Iako pojedinac može da inicira  korisne akcije, samo institucije mogu da ih usmere i dodaju potreban intenzitet do uspeha koji se ogleda u adekvatnoj pomoći onima kojima je najpotrebnija.  

Zato i jeste u ovom broju „Sveta bankarstva i investicija“ fokus na društvenoj odgovornosti poslovanja banaka – Corporate Social Responsibility (CSR) koja je iz godine u godinu sve veći i sastavni deo poslovanja. Ti svetli primeri su tu da daju drugima podstrek na humanost, ali i da ih kao društvo ne zaboravimo. 

Studije pokazuju da način na koji su kompanije reagovale i kako su se ponašale u toku krize izazvane pandemijom virusa korona značajno će uticati na njihov rejting i celokupno poslovanje u budućnosti. Banke su se pokazale delom – pomoć zdravstvenim ustanovama, medicinskim radnicima, bolesnima, deci, osobama sa posebnim potrebama. Pored ovoga, banke su aktivne i u podsticanju odgovornost društva i stvaranju preduslova za inkluzivno društvo. U svom činjenju dobra u fokusu je obrazovanje, kultura, sport, zaštita životne sredine i prirodnih resursa. Ko želi da pomogne, nađe način. Digitalizacijom i primenom novih tehnologija i oblast društvene odgovornosti dobija vrednost više.

Prema rezultatima godišnjeg istraživanja „Bolji biznis za bolje društvo“ koje je realizovao Forum za odgovorno poslovanje uz podršku USAID-a, u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanje, može se videti da je bankarski sektor posebno bio proaktivan u prilagođavanju novonastalim okolnostima pandemije, ali i da je izdvojio značajna sredstva za donacije i podršku borbi protiv pandemije. Samo tokom prošle godine, ukupan iznos donacija banaka koje su učestvovale u istraživanju bio je 95,4 miliona dinara, od čega je čak 60,9 miliona bilo usmereno za potrebe izazvane izbijanjem COVID-19 krize, pri čemu je upućeno 152 donacije i podržano 92 projekta. I ove godine banke u Srbiji pokazale su da su društveno odgovorne. Biti solidaran prema pojedincu, društvu, zajednici merilo je uspeha, značajno važno kao što su finansijski pokazatelji.

To su i očekivanja klijenata. U tekstu koji je tema broja ovog decembarskog izdanja u kome se govori o trendovima u bankarstvu u globalnim okvirima za 2022. godinu, jasno je da klijenti obraćaju pažnju na filantropske aktivnosti, ali i daju svoj glas solidarnosti. Mlađa generacija očekuje veću društvenu odogovornost od svojih banaka, a na to ukazuje 53% ispitanika.

Najteže je i najlepše biti dobar čovek. Ali, to jedino i ima smisla. 

Sa željom da u novoj 2022. godini budemo još bolji ljudi, zdravi, radosni, srećni, ispunjeni i humani. 

Na sledećoj strani: MASTERCARD

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde