Dr Propast: Postoji mogućnost da se ekonomija pregreje

Nurijel Rubini, ekonomista poznat pod nadimkom Dr. Propast zbog svojih pesimističnih stavova o tržištu, rekao je u razgovoru za Bloomberg da su tržišta “izuzetno mehurasta” i da učesnici “previše rizikuju”.

“U situaciji smo kada su finansijska tržišta izuzetno “penasta”. U naprednim ekonomijama imamo ili nulte stope ili negativne stope. I vidimo široku penu, mehuriće, preuzimanje rizika…” naveo je on.

Rubini je primetio da berza kreće ciklično prilagođenim odnosima PE (Price to Earnings – tržišna vrednost kompanije podeljena sa profitom)  “koje nismo videli od 1999. ili 2000. godine kada je došlo do pucanja balona” i misli da je sada balon vidljiv na kriptovalutama i hedž fondovima.

Na pitanje šta bi moglo da inicijalna kapisla koja bi dovela do toga da taj balon pukne na nekom od tržišta, Rubini je istakao da eksperiment FED-a i Ministarstva finansija masovnih fiskalnih i monetarnih posticaja može dovesti to toga da se ekonomija pregreje.

Ekonomista je rekao da ako prinos na desetogodišnje obveznice poraste iznad 2% do kraja godine, to bi prouzrokovalo rast stvarnih prinosa, i mogao bi da bude “šok koji zapravo pogađa tržišta kapitala u SAD-u i globalno“.

Rubini je takođe rekao da bi u naredne dve ili tri godine mogli da se vide “nizovi negativnih šokova u ponudi” koji bi mogli da dovedu do “inflacije, a zatim i stagflacije”.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde