Dok G7 traži alternativu sve većem kineskom usponu, Kina upozorava da je uticaj “malih grupa” prošlost

Odmah nakon što je na samitu G7 predstavljen infrastrukturni plan za zemlje u razvoju pod nazivom “Izgradimo bolji svet”, koji bi trebalo da bude alternativa rastućem kineskom uticaju i inicijativi “Pojas i put”, Kina se oglasila upozorenjem i porukom da je uticaj “malih grupa zemalja” na globalne odluke “stvar prošlosti”.

Pojavljivanje Kine kao vodeće globalne sile smatra se jednim od najvažnijih geopolitičkih događaja novijeg doba, uz pad Sovjetskog Saveza 1991. godine kojim je okončan hladni rat. 

Na upravo završenom Samitu Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7), koju čine SAD, Kanada, Japan, Nemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija, a koji je ovog vikenda održan u jugozapadnoj Engleskoj, dominantna tema bio je upravo odnos prema Kini i drugim autokratskim vladama. 

Lideri G7 tražili su novi globalni plan pomoći siromašnim zemljama u izgradnji infrastrukture pod nazivom “Izgradimo bolji svet” (Build Back Better World), kao alternativu kineskom investicionom projektu “Pojas i put”, koji ima za cilj da poveže Kinu i Evropu, a vredan je više milijardi dolara.

Inicijativa G7 “Izgradimo bolji svet” treba da predstavlja transparentno partnerstvo i finansijsku pomoć do 2035. godine, kao koherentan odgovor na ogroman uspon Kine, poručeno je sa Samita G7, čime su izazvane negativne reakcije u Pekingu i upozoravajući odgovor Kine.

Uzvraćajući udarac najbogatijim svetskim demokratijama, Kina se odmah oglasila preko svoje ambasade u Velikoj Britaniji i oštro upozorila lidere G7 porukom “da su dani kada su male grupe zemalja odlučivale o sudbini sveta davna prošlost” dajući do znanja da Kina neće sedeti skrštenih ruku.

„Dani kada je globalne odluke diktirala mala grupa zemalja odavno su prošli. Oduvek verujemo da su države, velike ili male, jake ili slabe, siromašne ili bogate, jednake i da bi se svetska pitanja morala rešavati uz savetovanje svih država”, poručio je, istog dana po završetku Samita G7, portparol ambasade Kine u Londonu.

Italija, jedina članica G7, koja je uprkos protivljenju SAD i ostalih država, 2019. godine jedina iz grupe sedam najrazvijenijih država, potpisala i time postala deo kineske inicijative „Pojas i put“, u narednom period preispitaće ovaj sporazum.

Premijer Italije Mario Dragi izjavio je po završetku Samita G7 da Kina ima pravo na veliku ekonomiju, ali da prinudno zatvaranje stanovništva i prisilan rad odstupaju od vizije demokratskih zemalja, te da će  njegov kabinet preispitati kontroverzni sporazum koji je sa Pekingom 2019. sklopila prethodna vlada Italije.

Premijer Italije je još rekao da članice G7, SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija, Kanada i Japan, “nisu zauzele naročito čvrst stav prema Kini, već realističan, s obzirom na neophodnost saradnje u borbi protiv klimatskih promena i u obnovi sveta posle pandemije korona virusa”.

Inače, potpisnici modernog kineskog puta svile, još je i 15 zemalja članica EU, uključujući Grčku, Mađarsku i Italiju, koje su se pridružile projektima “Pojas i put”. 

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde