Dogovor Lufthanse sa pilotima, 10 meseci mira za putnike

Sporazum kompanije Lufthansa sa pilotima trebalo bi da obezbedi 10 meseci sindikalnog mira, a putnicima stabilan red letenja. Štrajk pilota ranije ovog meseca izbrisao je stotine domaćih letova i hiljade putnika ostavio zaglavljene na tlu, javlja agencija dpa.

Piloti su sporazumom dobili povišicu, a sve druge nerešene teme treba da budu razmotrene do 30. juna, saopštili su u ponedeljak Lufthansa i sindikat pilota Udruženje kokpit.

Do tada će važiti obavezujuće primirje, tako da putnici do daljnjeg ne treba da strahuju od novog štrajka. Po sporazumu, i posle napetosti zbog pretnje daljim štrajkovima, obe strane spuštaju loptu.

Obustave rada su u aktuelnim pregovorima o kolektivnom ugovoru tako ostale samo na jednodnevnom štrajku pilota 2. septembra. Kokpit je, inače, za prošlu sredu već zakazao duži štrajk.

Šta je dogovoreno?

Oko 5.000 pilota Lufthanze i njene filijale za teretni saobraćaj Kargo u proseku će u dve rate dobiti paušalno povećanje mesečne osnovice plate. To znači da će retroaktivno od 1. avgusta, a onda ponovo 1. aprila iduće godine dobiti povišicu od po 490 evra bruto.

To za početnike, u najnižim platnim grupama, znači jasno dvocifreno povećanje u procentima.

Prema navodima Lufthanze, reč je o povišici od 20 odsto za mlade kopilote, dok će kapetani aviona sa dugugodišnjim iskustvom zaraditi oko 5,5 odsto više.

To povećanje premašuje poslednju zvaničnu ponudu kompanije u kolektivnim pregovorima.

Pregovarač sindikata pilota Marsel Grels je toliku povišicu opisao kao prijatno iznenđenje i iskorak prema održivom parterstvu. „Sada smo na dobrom putu“, rekao je Grels.

Šef kadrovske službe Lufthanse Mihael Nigeman najavio je da će dalji dijalog sa Kokpitom ka održivim rešenjima ići uz uzajamno poverenje.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde