Direktori evropskih kompanija: Gledamo recesiju u nastajanju

Izvršni direktori nekoliko evropskih blue chip kompanija rekli su za CNBC da vide značajnu recesiju koja će se spustiti u Evropu.

Evropa je ranjiva na posledice rusko-ukrajinskog rata, povezane ekonomske sankcije i zabrinutost za snabdevanje energijom, a ekonomisti su poslednjih nedelja smanjivali prognoze rasta za evrozonu.

Kako se evrozona suočava sa istovremenim ekonomskim šokovima zbog rata u Ukrajini i porastom cena hrane i energije, kao i posledicama iz kineske politike nulte Covid-a, to je izazvalo zabrinutost zbog „stagflacije“ – okruženja niskog ekonomskog rasta i visoke inflacije – i eventualne recesije.

Recesija u nastajanju

„Svakako, vidimo veliku recesiju u nastajanju, ali upravo to vidimo – da je u nastajanju“, rekao je za CNBC Stefan Hartung, izvršni direktor nemačkog inženjerskog i tehnološkog giganta Bosch.

„Iako je covid kriza još uvek tu i vidite da nas snažno pogađa u Kini, u mnogim oblastima u svetu potražnja potrošača već je povećana u nekim oblastima,” ukazuje on i naglašava da će  u određenom vremenskom periodu ova potražnja i dalje biti prisutna.

“Ali u nekom trenutku to neće biti samo kriza ponude, već će postati i kriza tražnje. Onda ćemo sigurno biti u dubokoj recesiji“, dodao je on.

CNBC je tokom nedelje razgovarao i sa drugim direktorima velikih kompanija u Evropi.

Slavomir Krupa, zamenik izvršnog direktora Societe Generale, rekao je kompanija pažljivo prati makroekonomsku sliku i da “postoji rizik od konačnog, fundamentalnog uticaja recesije na makroekonomiju.

Izazovno poslovno okruženje

Ola Kalenius, izvršni direktor Mercedes-Benza, rekao je da situacija u Kini i rat u Ukrajini stvara „izazovno poslovno okruženje“ za nemačkog proizvođača luksuznih automobila na tri različita načina.

„S jedne strane, imamo stalne nestašice uglavnom povezane sa poluprovodnicima. Povrh toga, sada postoje nova blokada u Kini, našem najvećem tržištu, koja će uticati na nas u Kini, ali mogu uticati i na lance snabdevanja širom sveta, a pored toga, naravno, rat u Ukrajini, tako da je poslovno okruženje izazovno“, objasnio je on.

Isto misli i generalni direktor Volkswagena Herbert Dies, koji je rekao da se kompanija takođe suočila sa „izazovnim okruženjem“ zbog Covida, nedostatka čipova i rata u Ukrajini u prvom kvartalu.

Izvršni direktor kompanije Maersk Soren Skou rekao da najveća svetska brodarska kompanija takođe pazi na rizike od recesije, posebno u Sjedinjenim Državama, ali ne očekuje da će oni doći do izražaja do kraja 2022. ili početkom 2023. godine.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde