Direktor Volkswagen-a: Rat može doneti veću štetu Evropi nego pandemija koronavirusa

Glavni izvršni direktor nemačkog proizvođača automobila Volkswagen Herbert Dajs upozorio je da bi dugotrajni rat u Ukrajini mogao biti daleko gori za evropsku privredu nego pandemija koronavirusa, objavio je Financial Times.

Kako Dajs kaže, prekid u globalnim nabavnim lancima „mogao bi dovesti do velikog povećanja cena, nestašice energije i inflacije“, prenosi tportal.

On smatra i da bi dugotrajni sukob u Ukrajini Evropu mogao sučeliti s ogromnom pretnjom visoke inflacije, navodi londonski list koji dodaje da u Volkswagenu nisu bili dostupni za komentar njegovih izjava.

Proizvođači automobila, uključujući Volkswagen, BMW i Porsche, imaju teškoća s nabavkom kablova za automobile, koje su dosada nabavljali u zapadnoj Ukrajini. Ti su pogoni sada zatvoreni zbog ruske invazije, pa su proizvođači automobila prisiljeni da smanje proizvodnju.

Početkom meseca Volkswagen je zbog invazije na Ukrajinu obustavio poslovanje u Rusiji i izvoz vozila i prekinuo je proizvodnju u pogonima u Kalugi i Nižnjem Novgorodu, podseća Reuters.

Dajsu je prošle godine produžen ugovor do 2025.godine, pa će još tri godine biti na mestu prvog čoveka kompanije. Takođe, on se nalazi na listi 100 direktora koji će obeležiti ovu godinu u svetu prema Ceoworld magazinu.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde