Direktor danskog giganta najavio „mnogo tamnih oblaka na horizontu“

Kompanija Maersk, najveći svetski operater kontejnerskih brodova, zabeležila je rekordnu dobit u trećem tromesečju zahvaljujući visokim cenama okeanskog prevoza, ali je primetila i usporavanje potražnje.

Danski gigant, koji se smatra barometrom za globalnu trgovinu, prijavio je zaradu pre kamata, poreza, depresijacije i amortizacije (EBITDA) od 10,9 milijardi dolara za kvartal, što je iznad projekcija analitičara od 9,8 milijardi dolara i više od oko 60% u odnosu na isti period pre godinu dana.

Izvršni direktor Soren Skou rekao je da su „izuzetni rezultati“ ove godine bili vođeni stalnim porastom cena prekookeanskog prevoza, ali je rekao da je jasno da su one dostigle vrhunac i da će početi da se normalizuju u četvrtom kvartalu usred pada potražnje i ublažavanja zagušenja lanca snabdevanja. Skou je rekao da će se zarada u okeanskim operacijama kompanije smanjiti u narednim mesecima.

Mnogo tamnih oblaka

„Sa ratom u Ukrajini, energetskom krizom u Evropi, visokom inflacijom i nadolazećom globalnom recesijom, na horizontu je mnogo tamnih oblaka“, rekao je Skou u saopštenjukoje prenosi CNBC.

„Ovo utiče na kupovnu moć, što zauzvrat utiče na globalnu potražnju za transportom i logistikom. Iako očekujemo da usporavanje globalne ekonomije dovede do mekšeg tržišta, mi ćemo nastaviti da pratimo mogućnosti rasta u okviru našeg logističkog poslovanja.”

U svom izveštaju za drugi kvartal, Maersk je označio predstojeće usporavanje globalne potražnje za brodskim kontejnerima usred slabljenja poverenja potrošača i zagušenja lanca snabdevanja.

Kompanija je u sredu saopštila da se očekuje da će se globalna potražnja za kontejnerima smanjiti između 2% i 4% u 2022. godini, što je pad u odnosu na prethodnu projekciju od +1% na -1%, napominjući da su cene prevoza i čarter usluga opali u trećem kvartalu kako je potražnja smanjena i kineska ograničenja Covid-19 smanjena.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde