Dinar na kursnoj listi Severne Makedonije

Savet Narodne banke Severne Makedonije doneo je odluku kojom srpski dinar dodaje na kursnu listu centralne severnomakedonske banke.

Prema saopštenju Saveta ta odluka će početi da se primenjuje od kursne liste koja će se formirati 1. novembra.

„Uvrštavanjem srpskog dinara na listu valuta koje se mogu kupovati i prodavati na deviznom tržištu, otvaraju se mogućnosti za pojednostavljenje ekonomske saradnje i podsticaj privrednim subjektima da intenziviraju trgovinske i finansijske tokove između dve zemlje, s obzirom da je Srbija jedan od najvažnijih trgovinskih partnera naše zemlje“, navodi se u saopštenju koje je prenela agencija Tanjug.

Dodaje se da se mogu očekivati i povoljni efekti u podršci uslužnim delatnostima, s obzirom da je broj turista koji iz Srbije dolaze u Severnu Makedoniju značajan.

U saopštenju se takođe navodi da ova odluka dolazi u periodu produbljivanja bilateralne saradnje između centralnih banaka dveju zemalja i predstavlja koordinisanu reakciju na odluku Narodne banke Srbije da u svoju razmenu uključi i makedonski denar.

Ovo dolazi nakon odluke Narodne banke Srbije (NBS) početkom oktobra, da na listu valuta kojima se trguje na deviznom tržištu Srbije uključiti dve nove, valutu Ujedinjenih Arapskih Emirata dirham i Severne Makedonije denar.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde