Digitalnom transformacijom do rasta i razvoja

Prethodna godina je društvu i privredi donela nove i neočekivane izazove koji su u prvi plan stavili očuvanje zdravlja, dok je digitalno poslovanje prepoznato kao jedan od primarnih alata za postizanje globalnog cilja. Novonastala situacija je, praćena prethodno postojećim trendom ubrzanog rasta i razvoja informacionih tehnologija, rezultirala digitalnom transformacijom koja se intenzivno proširila na gotovo sve aspekte života i poslovanja, dok je na domaćem tržištu možda najviše unapređenja uočljivo u oblasti bankarstva i finansija.

Digitalizacija menja tradicionalan način poslovanja i u tom smislu je složen i zahtevan proces koji podrazumeva značajne napore i investicije. Ipak, benefiti implementacije digitalnog poslovanja su gotovo nemerljivi jer brišu granice koje su pratile analogno poslovanje. Dolazi do unapređenja proizvoda i usluga, ali i načina na koji ih konzumiramo: lokalna tržišta se spajaju u nacionalna, dok geografska pozicioniranost više nije presudni faktor dostupnosti usluga. 

Digitalizacija bankarstva se ne odnosi samo na mogućnosti brzog plaćanja i jednostavnog upravljanja sredstvima upotrebom sistema elektronskog bankarstva, već i na pristup drugim proizvodima van prostorija banaka. Narodna banka Srbije je kroz različite inicijative, kreiranjem regulatornog okvira i infrastrukture doprinela razvoju i implementaciji savremenih finansijskih alata i ubrzala razvoj digitalnog bankarstva. Usledilo je kreiranje više kanala beskontaktnog plaćanja, razvijeni su e-novčanici kojima se pristupa putem pametnih telefona, omogućen je direktni on-boarding, odnosno  mogućnost upisa klijenata u bazu bez fizičkog prisustva već identifikacijom posredstvom video poziva; razvijena je opcija brzog kreditiranja građana bez neophodnosti dolaska u ekspoziture, a u planu su i druga unapređenja. 

Skup proizvoda i usluga koje je digitalizacija „donela“ odnosno oblikovala u domenu bankarstva prvenstveno idu u korist klijentima, kojima je banka na raspolaganju 24 sata, 7 dana u nedelji, bez obzira gde se nalazili. Inovativne i kvalitetne usluge se obavljaju bezbedno i jednostavno, u svega nekoliko klikova, dok je komunikacija sa bankom direktna i brza.  Sa druge strane, banke mogu da se posvete razvoju atraktivnijih proizvoda i unapređenju korisničkog iskustva anticipirajući potrebe tržišta, što će rezultirati daljim podsticanjem zdrave konkurencije i razvoju bankarskog tržišta u celini.

ALTA banka a.d. Beograd je intenzivirala ulaganja u digitalizaciju poslovanja i uskoro ćemo klijentima predstaviti potpuno nove platforme elektronskog bankarstva, kojima će moći da pristupe kao fizička lica (putem pametnih telefona ili računara) tako i pravna lica. Ove napredne platforme nam omogućuju dalji razvoj digitalnih proizvoda čiju distribuciju planiramo tokom ove godine, a što će nas dodatno približiti klijentima i odgovoriti na njihove sve sofisticiranije zahteve. Prilikom razvoja digitalnog segmenta fokusirali smo se na bezbednost podataka, jednostavnost procesa i konkurentnost proizvoda. Našim klijentima će na raspolaganju biti usluge plaćanja upotrebom IPS QR tehnologije, apliciranje za proizvode bez dolaska u ekspozituru Banke, upravljanje štednim i kreditnim računima putem sistema elektronskog bankarstva kao i opcija odobravanja on-line kredita.

Iako digitalizacija olakšava i ubrzava finansijsko poslovanje, određen broj klijenata želi da nastavi sa korišćenjem bankarskih usluga na tradicionalan način. Prepoznajući i uvažavajući sve potrebe naših klijenata ALTA Banka u planu ima otvaranje novih, modernih ekspozitura u kojima ćemo moći da ponudimo brze, jednostavne i atraktivne proizvode i usluge.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde