Digitalno tržište u Srbiji godinama je u vrhu po rastu potrošnje u Evropi

Digitalno tržište u Srbiji za godinu dana poraslo je za 19,5 procenata, a u poslednjih 10 godina uvećalo se čak 6 puta i time smestilo našu državu na treće mesto u Evropi, jedan je od glavnih zaključaka desete konferencije Digital Day održane u Beogradu, uz podataka da je samo na digitalno oglašavanje prošle godine u Srbiji potrošeno preko 56 miliona evra.

Tema ove najznačajnije digitalne konferencije u region, koju organizuje udruženje IAB Serbia, bila je svojevrsna revolucija digitalne industrije u prethodnih deset godina, koju su predstavili lideri na ovom polju, predstavnici domaćih i stranih kompanija, a rekapitulaciju stanja digitalnog tržišta Srbije u brojkama ilustrovana je kroz rezultate AdEX analize.

„Naše digitalno tržište već godinama je u vrhu po rastu potrošnje u Evropi“ rekao je Igor Černiševski, predsednik Komiteta za edukaciju u IAB Serbia. „Od devet miliona njegove vrednosti 2010. godine, došli smo do današnjih 56,22 miliona evra. Displej oglašavanje prednjači sa gotovo 37 miliona evra i rastom od 16 odsto, dok „paid search“ beleži rast od 30 odsto. „Local display“ je doživeo pad od 16 procenata i sa 9,2 miliona smo prošle godine došli na cifru od pre 10 godina – 7,7 miliona evra.

Vrednost tržišta mobilnog oglašavanja za prošlu godinu iznosio je 44,23 miliona evra, što je porast od gotovo 46 odsto u odnosu na prethodnu, dok je video oglašavanje poraslo sa 7,8 na 9,7 miliona evra. 

Oglašavanje na društvenim mrežama beleži, takođe, ozbiljan rast od 33,8 odsto i vrednošću od 15,76 miliona evra. Od toga je na oglašavanje na Facebooku i Instagramu otišlo čitavih 14 miliona evra. Učešće ostalih društvenih mreža je znatno manje – na Snapchat smo potrošili 78.000 evra, na LinkedIn 780.000 evra, Twitter 454.000, a na Viber 402.000 evra.

Ivan Radojičić, Brand Partnerships Manager iz kompanije TikTok istakao je da je ova platforma, sa svojih preko 100 miliona korisnika samo u Evropi, postala globalni fenomen tokom prošle godine, uz najviše preuzimanja aplikacije na svetu čime su se svrstali u 100 najvrednijih brendova i među 10 u čitavoj industriji zabave na svetu. On je ocenio da se zbog toga očekuje da TikTok ubrzo postane važan i za poslovne korisnike.

Prema rečima Biljane Stojković iz oglasnika Sasomange, digitalno oglašavanje raste, pa se za ovu godinu može očekivati osam miliona evra prihoda od digitalnih oglasa, a predviđa se da će prosečan trošak po korisniku interneta za opšte oglase ove godine biti 0,55 evra. “Očekuje se rast prihoda za 5 odsto do sledeće godine, a do 2025. godne, čak polovina prihoda od oglasa biće generisano preko mobilnih uređaja”, rekla je Stojanović.

Osnivač i direktor vodeće digitalne marketinške agencije u Albaniji “Vatra”, Gerton Bejo istakao je da će se u nadolazećoj eri promene razvijati brzinom svetlost. “Da bi preživele, marketinške agencije će morati da se transformišu u gigantske proizvodne mašine dizajna, usluga i pružanja sadržaja, moraće da se prilagode na nove tehnologije, stavove, publiku” rekao je Bejo, dodajući da su uspešne kampanje od pre 5 godina danas staromodne, a prihvatanje promene i pilagođavanje sada je presudno. 

“Važno je biti relevantan i ostati svoj. Najbitnije je da stvoriš svoju prepoznatljivu sliku, stil kojim ćeš se razlikovati. Nije presudno da iza uspešne kampanje stoji samo veliki budžet. Dokazali smo da je bitnija ideja” poručila je na konferenciji  Soco Nunez de Cela, menadžerka za brend i komunikacije kompanije “Burger King”. 

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde