Digitalno bankarstvo – trend koji ne posustaje

U godinama koje su prethodile pandemiji banke su intenzivno radile na građenju digitalne infrastrukture i ponude, ali su digitalni servisi doživeli ekspanziju tokom pandemije kada su korisnici bankarskih usluga, u značajno većem broju, počeli da koriste digitalne servise, poput mobilnog i internet bankarstva. Digitalna transformacija bi svakako usledila, ali je svetska zdravstvena situacija značajno ubrzala ovaj proces. Danas je potpuno izvesno da je bankarski sektor znatno drugačiji u odnosu na period od pre nekoliko godina i to je trend koji će se nastaviti.

Pandemija je donela promene, ne samo u bankarskom sektoru, već i u navikama korisnika. Brzina obavljanja usluga, inovativnost i fleksibilnost su tri osnovna postulata na kojima se bazira strategija digitalne transformacije koju je usvojila AIK banka imajući u vidu potrebe klijenata. Potpuna primena definisane strategije zahtevala je i promene u tehnološkom smislu, ali i u smislu korporativne kulture i organizacije kako bi banka svojim poslovnim modelom, transformacijom procesa i novim procedurama u potpunosti odgovorila na zaokret u poslovanju. 

U današnje vreme, dugoročni održivi rast u bankarskoj industriji je moguće ostvariti ukoliko strategiju prodaje zamenite strategijom koja za cilj ima prilagođavanje svakom klijentu ponaosob. Ovo znači da banke moraju da razumeju individualne potrebe i želje zarad pružanja najbolje usluge klijentima i korisnicima usluga, i da zatim svoju ponudu formiraju u skladu sa potrebama. Neophodna je dostupnost banke 24/7 putem socijalnih mreža, mobilnih aplikacija, ATM zona koje omogućavaju širok spektar bankarskih servisa, itd.

Komfor i ušteda vremena su jasni benefiti koje su klijenti mogli da osete, i zato, njihova odluka da nastave da završavaju sve onlajn, ne iznenađuje. Međutim, treba imati u vidu da se potrebe i preferencije klijenata kontinuirano menjaju sa razvojem tehonologije i neophodno je konstantno ići u korak sa vremenom, što znači konstantno prilagođavanje, ulaganje u inovativna rešenja, ali i fleksibilnost banaka da odgovore na nove izazove. 

U prilog navedenom govori i činjenica o relativno novoj usluzi koja se pojavila na našem tržištu. Naime, danas je moguće podići gotovinu na POS terminalima, prilikom kupovine, čime klijent/kupac na istom mestu rešava dve svoje potrebe: kupovinu određenog proizvoda i podizanje keša. Banka je u ovoj transakciji praktično nevidljiv, ali suštinski neophodan partner, i ovu ulogu će banke, siguran sam, imati sve češće.

Takođe, suočavamo se sa intenzivnim rastom eCommerce aktivnosti u Srbiji. Globalno posmatrano, digitalna plaćanja su ostvarila značajan rast tokom pandemije, sa značajnim udelom transakcija iz eCommerce oblasti, u čemu ni Srbija nije izuzetak. Mogućnost brzog i efikasnog plasmana roba i usluga na više tržišta, dostupnost 24/7, pruža čitav spektar mogućnosti za mala i srednja preduzeća, ali i velike korporacije, dok su proizvodi i usluge dostupni velikom broju potrošača/korisnika. Kompanije koje žele da ponude svoje proizvode i usluge putem eCommerce-a moraju da obrate pažnju na ukupni ekosistem i sve parametre kao i učesnike koji čine uspešnu Web prodavnicu, odnosno da dobro planiraju. 

Dalje pojednostavljivanje i ubrzavanje procesa jeste glavni fokus AIK banke, jer su to potrebe i zahtevi klijenata. Odličan rezultat ovakvog pristupa i prilagođavanja procesa potrebama klijenta jeste mogućnost otvaranja tekućeg računa, uzimanje gotovinskog ili refinansirajućeg kredita, kreditne kartice, pozajmice, polaganja depozita uz pomoć video identifikacija koja omogućava našim postojećim kao i novim klijentima da navedene procese realizuju bez dolaska u filijale, iz udobnosti svog doma. Više ne govorimo samo o transakcionom bankarstvu i njegovoj dostupnosti 24/7, već i složenijim procesima poput kreditiranja, depozita ili refinansiranja. Bankarstvo danas nije „posao“ koji morate da završite, već nešto što rešavate „u hodu“. 

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde