Digitalni evro neće pre 2026.

Evropska centralna banka (ECB) testira digitalni evro, ali neće ga uvesti pre kraja 2026. godine, ocenio je u sredu član izvršnog odbora Bundesbanke Burkhart Balc.

„Savet ECB će do kraja probnog perioda iduće jeseni, u saradnji sa evropskim zakonodavcima, odlučiti o fazi realizacije digitalnog evra,“ rekao je Balc na jednoj konferenciji u Frankfurtu. „Digitalna valuta posle toga može u upotrebu, ali ne pre jeseni 2026.“

ECB je jula prošle godine odlučila da počne dvogodišnju proveru uslova za digitalizaciju evra, uključujući i tehnološke i pravne uslove, na primer one o zaštiti podataka, i tek posle toga će odlučiti.

Ako ga i bude, digitalni evro će biti samo varijanta keša, koji svakako ostaje u opticaju. Digitalizacija evra je mogući odgovor na kriptovalute poput bitkoina i etereuma, ali uz benefit stablinosti jer će biti pod ingerencijama ECB.

Digitalizovana rešenja platnog prometa sada su domen kompanija visoke tehnologije. „Nasuprot tome, digitalizovani evro građanima može da ponudi stabilno sredstvo plaćanja,“ rekao ja Balc.

Pored ECB, i neke druge centralne banke istražuju mogućnosti digitalizacije valute.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde