“Dešavanja sa Sberbank grupom u regionu više nisu važna za srpsko tržište”

„Dok su drugi oklevali i dozvoljavali da se neizvesnost oko Sberbanke podgreva, Narodna banka Srbije je prva u regionu reagovala da sačuvamo poverenje u finansijski sistem i da se zaštiti sigurnost građana i privrede. Sproveli smo sve zakonom aktivnosti i od 1. marta AIK banka je preuzela Sberbanku“, rekla je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković prvog dana Kopaonik biznis foruma.

“Dešavanja sa Sberbank grupom u regionu više nisu važna za srpsko tržište.”

Tabaković kaže da je pokazana veća otpornost bankarskog sektora tokom pandemije.

“U ovu krizu ušli smo s bankarskim sektorom čiji su pokazatelji drastično bolji u odnosu na krizu iz 2008. i 2009. godine i period do 2012. godine”, kaže guvernerka i dodaje:

“Prvo, uspešno rešavanje nasleđa problematičnih kredita omogućilo je da banke u Srbiji ovu krizu dočekaju s bilansima koji su gotovo očišćeni od problematičnih kredita i uz unapređenu praksu sprečavanja nastajanja novih problematičnih kredita. Drugo, rast stepena dinarizacije kredita od 20 procentnih poena, na 55%, smanjuje valutni rizik i njegovo eventualno prelivanje na kreditni rizik. Treće, depozitna baza je značajno povećana. Konkretno, dinarska štednja građana, sa nivoom od oko 105 milijardi dinara, danas je preko šest puta veća u odnosu na 2012. godinu. Devizna štednja je povećana na oko 13 milijardi evra, što je rast od blizu 60%. Dinarski depoziti privrede su tri ipo puta veći, a devizni depoziti privrede su dva ipo puta veći na kraju 2021. godine u odnosu na njihov nivo s kraja 2012. godine. Ovako snažan rast štednje građana i depozita privrede rezultat je privrednog rasta i popravljanja tržišta rada, a istovremeno je i pokazatelj poverenja u naš finansijski sektor”, rekla je Tabaković.

Ona kaže da prema proceni NBS očekuje se da će se međugodišnja inflacija od drugog tromesečja ove godine naći na opadajućoj putanji i da će se do kraja godine vratiti u granice dozvoljenog odstupanja od cilja. “Ocenjujemo da su rizici iz međunarodnog okruženja u kratkom roku pojačani, ali i u uslovima pojačane neizvesnosti, opadajuća putanja inflacije u ovoj godini nije ugrožena. To u aktuelnim uslovima na svetskom tržištu ne bi bilo toliko izvesno bez sveobuhvatnog programa za zaštitu stanovništva i privrede od efekata koji mogu da se jave na strani ponude, kao i cenovnih efekat, koji je u Srbiji, da ponovim, donet i već se sprovodi”, rekla je Tabaković na Kopaonik biznis forumu.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde