Deoničarima Apple-a smeta prevelika plata prvog čoveka kompanije

Od 2011.godine, kada je postavljen na mesto prvog čoveka kompanije Apple, Tim Kuk je deoničarima uvećao prinose od dividendi za 1000 odsto.

Danas, tim istim deoničarima smeta što je plata ili bolje reći platni paket izvršnog direktora prošle godine bio 99 miliona dolara.

Kako piše BBC, Institucionalna služba za akcionare (ISS) pozvala je deoničare Apple-a da glasaju protiv platnog paketa za Tima Kuka. Razloge nalaze u tome što je Kuk samo godinu dana ranije primio oko 14 miliona dolara, a za novu sumu, kako kažu, nema „kriterijuma učinka”. 

Kukov paket sastoji se iz akcija, novca i plaćenih troškova. A ono što zabrinjava ISS je da je uključivao 630.600 dolara za troškove ličnog obezbeđenja i 712.500 dolara za ličnu upotrebu privatnog aviona.

Prema njihovim podacima, Kuk, koji je često izražavao zabrinutost oko pitanja ravnopravnosti i ljudskih prava, sada ima 1.447 puta veću platu od prosečnog zaposlenog u Apple-u.

Sa druge strane, kompanija koja stoji iza iPhone-a, iPad-a i MacBook-a postala je prva kompanija koja je u januaru dostigla berzansku vrednost od 3 biliona dolara, pre nego što je pala na trenutnu vrednost od 2,8 biliona dolara.

Apple bi trebalo da održi godišnji sastanak za deoničare u prvoj nedelji marta. Međutim, njihovi glasovi su samo savetodavni, dok Apple-ov odbor odlučuje o platnim paketima.

Na prošlogodišnjem sastanku, 95% glasova akcionara podržalo je Apple-ov program kompenzacije izvršnim direktorima, piše BBC.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde