Delta kupuje makedonsku platformu za e-trgovinu

Ananas E-commerce, kompanija u vlasništvu grupe Delta holdinga, namerava da kupi makedonsku platformu za e-trgovinu Grouper (grouper.mk).

Srpska kompanija je, kako piše Bloomberg Adria, već obavestila Komisiju za zaštitu konkurencije o koncentraciji kojom stiče punu kontrolu nad makedonskom kompanijom Vebspot, koja je vlasnik Groupera, kao i platforme za elektronsku trgovinu Pao Pao (pao. mk).

Kako za Bonitet.com kažu iz kompanije, Ananas E-Commerce je na svom početku najavio da ima planove da se pojavi na tržištima celog regiona, pa i Severne Makedonije.

“U ovom trenutku nalazimo se u fazi ispunjavanja uslova za realizaciju transakcije na ovom tržištu. Kada budemo imali više detalja, sa zadovoljstvom ćemo o tome obavestiti javnost i sve sadašnje i potencijalne kupce  i partnere”, navodi se u izjavi za Bonitet.com.

Druga akvizicija

Grouper je jedna od prvih i najpoznatijih platformi za elektronsku trgovinu u Makedoniji, a ukoliko se realizuje prodaja, biće to druga akvizicija Grupera za period kraći od godinu i po dana. Naime, u maju prošle godine, Paiten, koji je deo poljske grupe Asseco SEE, preuzeo je Grouper kupovinom stopostotnog vlasništva.

Inače, Ananas (ananas.rs) predstavlja platformu za e-trgovinu, prvenstveno prisutna na tržištu Srbije, ali ima cilj da proširi svoju delatnost i na regionalno tržište, odnosno na tržišta Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije.

U intervjuu koji je za „Svet bankarstva i investicija“ u decembru prošle godine dao Rajko Mandić, generalni direktor kompanije, plan je da ove godine Ananas postane regionalna kompanija. „To će međutim, zahtevati novu organizaciju, softver koji mora da se prilagodi svakoj zemlji kao i poslovni model i način rada. Zbog toga ne možemo da počnemo sa radom simultano u svim zemljama regiona. Plan jeste da idemo tamo gde možemo da pružimo najviše, gde postoji najveći potencijal nama za rast, a potrošačima za zadovoljstvo i povećanje kvaliteta života. Naša konkurencija odlično radi, ali se trudimo da baš Ananas osvoji srca i um potrošača“, rekao je Mandić.

Ananas je deo grupe Delta holding, koja je jedna od najvećih srpskih kompanija. Pored Srbije, prisutan je i na velikom broju tržišta zemalja članica EU, kao i na tržištima Švajcarske, Rusije i Belorusije. Kompanije iz grupe Delta holding obavljaju delatnosti u oblasti poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje hrane, izvoza, uvoza, zastupanja stranih kompanija, distribucije robe široke potrošnje, prodaje automobila, razvoja nekretnina i razvoja novih tehnologija.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde