Deloitte predviđa da manje banke neće izdržati pritisak velikih

Stvarne posledice krize još nisu precizno utvrđene, ali nema sumnje da je COVID-19 teško pogodio banke u regionu, ocenjuje se u najnovijoj analizi revizorske kompanije Deloitte, koja predviđa i da će to omogućiti većim bankarskim grupacijama, koje posluju na više tržišta da preuzmu slabije igrače u ovom sektoru. 

Analitičari Deloitte-a navode da je gotovo 60 odsto ukupne aktive u bankarskom sektoru u rukama 15 najvećih bankarskih grupacija u regionu i da pogoršani tržišni uslovi usled pandemije imaju ogroman uticaj na profitabilnost banaka i kapitalnu poziciju, pa finansijski manje stabilne banke verovatno neće moći da izdrže taj pritisak.

Banke u regionu su bile u dobrom stanju sve do izbijanja pandemije. U 2019. godini, prosečna adekvatnost kapitala je iznosila 20 odsto, bilo je relativno malo nenaplativih kredita, a prosečni prinos na kapital iznosio je 12,7 odsto.

Međutim, usporavanje ekonomije koje je bilo vidljivo još u 2019. godini, u 2020. sa izbijanjem pandemije dovelo je do velike recesije i globalne krize. Pogoršani tržišni uslovi imaju ogroman uticaj na profitabilnost banaka i kapitalnu poziciju, pa finansijski manje stabilne banke verovatno neće moći da izdrže taj pritisak, prognozira Deloitte.

Mere koje su države preduzele radi pomoći privredi mogle bi u određenoj meri i samo privremeno da ublaže stvarnu ekonomsku štetu, ili tačnije rečeno da je odlože.

Naime, analitičari Deloitte očekuju da će se tek pokazati šteta po kvalitet portfolija i dobit banaka koja je nastala u godini za nama, a dalje posledice će zavisiti od brzine ekonomskog oporavka i dalje državne pomoći.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde