Davos 2022: Politička i poslovna elita umesto skija nosiće sandale

Politička i poslovna elita koja ovaj vikend stiže na godišnji sastanak Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davos, švajcarsko skijalište i najviši grad na svetu, umesto skijaške opreme, kako u jednom tekstu navodi agencija Reuters, poneće sandale.

Samit u Davosu uobičajeno se održava u januaru, ali je pandemija nagnala organizatore da ga ove godine premeste u maj.

Bez predstavnika Rusije

WEF sa sedištem u Ženevi navodi da će sastanak okupiti više od 2000 čelnika i stručnjaka iz celog sveta, nešto manje nego ranijih foruma. Zbog rata u Ukrajini nisu pozvani vladini niti korporativni moćnici iz Rusije.

Teme dnevnog reda uključuju oporavak od pandemije, borbu protiv klimatskih promena, budućnost rada, ubrzanje kapitalizma deoničara i korišćenje novih tehnologija.

Kada se pogleda lista učesnika, može se reći da će kao i prethodnih godina, tu krem poslovne i političke elite. Bonitet.com vam, na primer, izdvaja panel gde će o globalnom selu i metaversu govoriti Klaus Švab, osnivač Foruma, Bred Smit, predsednik Microsoft-a i Džuli Svit, jedna od najmoćnijih žena u biznisu o kojoj smo ranije pisali.

Kompletan program možete naći OVDE.

Za sada nema najava koje će se poznate ličnosti pojaviti na Forumu. Ranijih godina tu smo mogli da vidimo i Leonarda Di Kaprija, Eltona Džona ili glumicu Kejt Blanšet, od kojih su se neki i obraćali učesnicima Foruma.

Ovaj događaj privuče oko tri hiljade ljudi, svi članovi WEF-a imaju pravo da dođu, a ljudi koji dođu kao predstavnici kompanija moraju da plate oko 28,000 dolara kako bi učestovovali.

Srećno i lokalno stanovništvo

U najavi Foruma, agencija Reuters piše da je ponovno održavanje događaja nakon dvogodišnje pauze dobrodošla vest i za lokalno stanovništvo, koje, kako je pokazala studija iz 2017., od svakog održanog foruma ostvari dobit u visini 60 miliona dolara.

„Svi stanovnici su vrlo srećni što se Svetski ekonomski forum vraća. To je sledeći korak prema povratku u normalu“, rekao je Samuel Rosenast, portparol lokalne turističke zajednice.

Pandemija je zatvorila hotele i restorane u Davosu, čiji su sveži vazduh i sunčeva svetlost podstakli osnivanje lečilišta prikazanih u delu nemačkog romanopisca Tomasa Mana ‘Čarobna gora’, piše Reuters.

„Čitava kongresna industrija je zamrla“, kazao je Rosenast, napominjući da je konferencijski centar u Davosu zatvoren više od godinu dana.

Pripreme u toku

Građevinske ekipe završavaju privremene objekte i sadržaje za političku i poslovnu elitu koja dolazi na konferenciju od 22. do 26. maja. Vojnici podižu sigurnosne ograde.

Švajcarska vlada rasporediće čak 5000 vojnog osoblja za potporu lokalnoj policiji. Mlaznjaci vazdušnih snaga ponovo će kružiti kako bi uspostavili zonu zabranjenog leta.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde