Dan kada se Stiv Džobs jedini put izvinio zbog iPhone-a

Istog ovog septembra, pre tačno 15 godina na sajtu Apple kompanije osvanulo je pismo Stiva Džobsa upućeno korisnicima iPhone-a. Povod je bio značajno sniženje cene novih telefona (4GB i 8GB). Nije se radilo o dolar ili pet, već o sniženju za 200 dolara.

Kao vodeći čovek velike kompanije kakva je Apple, njen vizionar i glavni kreativac, Džobs je umeo i te kako da iznenadi svojim postupcima i tvrdoglavim i ekscentričnim potezima. Ali, ovo pismo je odličan primer kako se majstor izvinjava, priznaje krivicu i ukazuje veliko poštovanje svojim kupcima i korisnicima.

Za mnoge kritičare, Džobsove saradnike, pa i konkurenciju, ovo pismo je sam vrhunac veštine izvinjavanja i primer dokle sa njom može da se ide.

Sa 599 na 399

Džobs se u pismu poziva na veliki broj mejlova koje je primio i pročitao i u kojima ga uglavnom kritikuju zbog odluke da dva meseca nakon puštanja u prodaju telefona iPhone 8GB donese odluku da cenu aparata sa 599 dolara spusti na 399.

Prvo, siguran sam da smo doneli pravu odluku da spustimo cenu za 8GB sa 599 na 399 dolara i sada je za to pravo vreme… iPhone je daleko ispred konkurencije i sada će moći da ga priušti još više ljudi. Apple ima korist od toga da što više kupaca stane pod iPhone kapu i verujemo da će nam cena od 399 dolara pomoći da to i učinimo“, napisao je Džobs u pismu.

Zanimljivo je primetiti da se veliki direktor ne izvinjava vernim kupcima zbog drastičnog sniženja. Ne. Čak objašnjava da je bitno da Apple dobije što više kupaca, a ovo je za to pravi potez. Zanimljivo je, a i može se nazvati presedanom da neko iz Apple kompanije, a pre svih Stiv Džobs, objašnjava i pravda bilo koji od svojih postupaka.

Stiv Džobs i tehnologija

U nastavku Džobs nastavlja u svom maniru kao veliki zaljubljenih u tehnologiju koji zna da su takvi i njegovi kupci. Da bi olakšao muke starim kupcima i onima koju su već izdvojili 599 dolara za novi iPhone i zatim se razočarano i s pravom pobunili jer se osećaju prevareno za 200, Džobs ih je većinu primirio u nekoliko reči:

U svetu sam tehnologije više od 30 godina i mogu da tvrdim da je taj put džombast. Uvek se nešto menja i popravlja i uvek postoji neko ko je kupio nov proizvod za punu cenu pre sniženja, uvek je nešto novo, uvek ima novije, telefon ili operativni sistem, šta god. To je život sa tehnologijom.

Ako čekate bolju cenu ili bolji nadograđeni model, nikada nećete kupiti tehnološki proizvod jer će uvek u ponudi postojati nešto bolje ili jefitinje“, kao podrška zaljubljenicima u tehnologije napisao je Džobs.

Najvažnije za kraj

Najvažniji deo pisma je Džobsov konkretan potez sa ciljem da se izvini i otkupi na neki način. I dalje ne odustaje od toga da je sniženjem telefona 200 dolara Apple doneo dobru odluku. Ispred kompanije priznaje da moraju bolje da rade za svoje stare i verne kupce iako im je stalo do novih klijenata.

Naši stari kupci nam veruju i moramo da opravdamo njihovo poverenje u ovakvim trenucima. Zato smo odlučili da svima koji su kupili iPhone od Apple-a ili AT&T-a i koji nemaju rabat ili drugi popust, damo 100 dolara kredita za kupovinu bilo kog proizvoda u Apple prodavnici ili Apple Online. Detalji se razrađuju i biće objavljeni na stranici. Pratite“, napisao je Džobs za kraj i zvanično se izvinio jer su neki od iPhone kupaca razočarani. Potvrdio je da Apple radi najbolje što može kako bi ispunio visoka očekivanja.

To bila 2007. i Džobs nije znao da će Apple biti najbolja kompanija sveta (ili možda jeste). Ali, odlično je znao i razumeo kvalitet i proizvoda i kupca.

Lekcija Džobsa je jasna:

Kada pogrešite, izvinite se, priznajte i popravite kako možete. Mnogi na odgovornim funkcijama smatraju da je izvinjenje slabost. Nije. Ako niste u pravu i odbijate da se izvinite, i dalje niste u pravu. Niste zato jači već ste loši.

Velika je moć izvinjenja.

(Takođe, na današnji dan, Apple je najavio predstavljanje novog telefona iPhone 14.)

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde