Dalje od ovoga ne može: Crveni alarm da je opasnost na delu

Neka šefovska ponašanja imaju apsolutnu moć da popale sve crvene alarme kao signale sigurne opasnosti.

Kaže se da ’riba smrdi od glave’, a na ’lošem temelju nećeš sazidati dobru kuću’ – poslovice su vekovima testirane u praksi.

Da bi slika bila kompletna, ovakvim narodnim mudrostima treba dodati i misao jednog od američkih predsednika Teodora Ruzvelta koju je zapisao na samom početku 20. veka. Tvrdio je da je najvažniji sastojak uspeha postupanje sa ljudima.

Crveni alarm zbog ponašanja

Najbolji način da se istakne važnost sledećih šefovskih karakteristika je da se uporede sa crvenim alarmom.

Kadaovakva ponašanja i postupke primetite kod vaših nadređenih, koliko god visoko bili rangirani, znajte da je aktiviran alarm sa sve iritantnim crvenim svetlom koji upozorava na opasnost.

Nema poštovanja

  • U istraživanju koje je predvodio ResumeLab, ispitani su naveli da se njihovi šefovi prema njima odnose neprijatno i grubo. Njih 70% su priznali da su bili kritikovani pred ostalima, a 83% je izjavilo da su se zbog toga osećali veoma loše. Za sve greške i propuste koji su se dešavali na poslu, a za koje su okrivljeni zaposleni, 84% tvrde da to nije bilo fer i da su nepravedno optuženi. Bilo loša procena, bilo način komunikacije, činjenica da zaposleni ne osećaju poštovanje, prvi je crveni alarm.

Kad je šef uvek u pravu

  • Ovakvo stanje stvari, a i mentalni stav šefa, automatski pali crveni alarm, možda najbučniji od svih. Da li se rodio taj koji nikada ne greši?

’Izabečen iz takta’

  • Istraživanje koje je sprovelo BambooHR pokazalo je su šefovi skloni da ih neko ili nešto ’izbaci iz takta’ okarakterisani kao najnekompetentniji za ulogu vođe. Nije im strano da vređaju, ponižavaju i manipulišu. Interesantno, ali pokazalo se i da šefovi sa ovakvim karakteristikima umeju da koriste svoju harizmu za neki od svojih, ličnih ciljeva.

Sve je to njegovo delo!

  • BambooHR je sproveo još jedno zanimljivo istraživanje i rezultati su bili još zanimljiviji. Zaposleni su konačno odgovorili na pitanje:

Šta je to najgore što šef može ra uradi? Koje je šefovsko ponašanje najneprihvatljivije?

Čak 63% je odgovorilo da je najneprihvatljivije kada šefovi preuzimaju sve zasluge za urađen posao. Zbog toga bi bez mnogo razmišljanja napustili aktuelni posao.

Zanimljivo je i da su žene u nešto većem procentu (71%) ovakvo sebično ponašanje ili ’kićenje tuđim perjem’ još više osudile. Bile bi nemilosrdne u sankcionisanju šefova koji imaju običaj da preuzimaju sve zasluge za dobro odrađen posao jednog tima.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde