Da se aktivisti pitaju ne bi bilo rudnika Rio Tinta kod reke Jadar

Kompanija Rio Sava Exploration, deo korporacije Rio Tinto, nedavno je najavila da bi izgradnja podzemnog rudnika za eksploataciju jadarita u blizini Loznice, iz koga se dobija litijum za proizvođu baterija za električne automobile, trebalo da počne naredne godine i da traje do 2026. 

Kako su naveli prilikom predstavljanja projekta trenutno se radi na izradi tehničke dokumentacije, kupovini zemljišta, izradi Studije o proceni uticaja na zaštitu životne sredine i dobijanju dozvola za gradnju.

Upravo uticaj na životnu sredinu tema je mnogih rasprava u javnosti. Brojni aktivisti protive se izgradnji rudnika i navode da će on uništiti ovaj deo Srbije. Upravo o tome pričalo se na Nova S televiziji.

Na prvo pitanje voditeljke da li će uopšte biti rudnika, viša savetnica za zaštitu životne sredine kompanije Rio Tinto Margareta Milosavljević rekla je da se “nada da hoće”, a Miroslav Mijatović iz podrinjskog antikorupcijskog tima izričito da “neće”.

Mijatović je nekoliko puta u toku emisije naglasio kako je ceo proces netransparentan, kako postoje delovi elaborata kompanije koji su zatamnjeni, pa da se čak kriju imena profesora sa Rudarskog fakulteta koji su im radili studije.

„Mi nismo ljuti na Rio Tinto, oni se ponašaju kako im institucije dozvoljavaju,“ naglasio je Mijatović.

Na to je Margareta Milosavljević istakla da Rio Tinto radi u skladu sa zakonom i transparentno.

Mijatović je napomenuo da je ključno to što ne postoji odgovor na pitanje kako će kompanija izvršiti evakuaciju podzemne vode, u kojima ima povišene koncentracije sulfata, hlorida…

Mi ćemo tu vodu koristiti u proizvodnji“, kazala je Milosavljević, a Mijatović kontrirao rekavši da je to – laž.

„Kako ćete da uklonite taj arsen? Nemaju rešenje za to. Šta će biti u toj jalovini… Pokušavaju da je premeste na 100 metara od reke Jadar jer im je to isplativije. A juče smo tamo imali poplave“, kazao je Mijatović.

Na pitanje kako će rešiti poplave Jadra ako budu vraćali vodu u nju, makar je prečistili, Margareta Milosavljević je kazala da će firma uraditi sisteme zaštite koje će odobriti nadležne institucije.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde