Da li Zakerberg sa Metom skreće pažnju sa „Facebook papira“?

Izvršni direktor Facebooka Mark Zakerberg saopštio je da se njegova kompanija rebrendira u Meta u nastojanju da će to ime obuhvatiti njihovu viziju virtuelne stvarnosti za budućnost, ili ono što Zakerberg naziva „metaverzumom“.

„Trenutno je naš brend toliko čvrsto povezan sa jednim proizvodom da nikako ne može da predstavlja sve ono što radimo danas, a kamoli u budućnosti“, rekao je Zakerberg. „Vremenom se nadam da ćemo biti viđeni kao metaverzalna kompanija i želim da svoj rad i identitet usidrimo prema onome šta gradimo“,rekao je.

Da pojasnimo, Facebook menja korporativno ime, tako da će se matična kompanija Facebook sada zvati Meta, a društvena mreža Facebook i aplikacije WhatsApp, Instagram i Messenger, kao i Oculus, poslovaće „pod njenom kapom“. Takođe, menja se i tiker na berzi koji će se od 1.decembra biti MVRS. U međuvremenu, jučerašnji dan Facebook je na berzi završio sa akcijama koje su porasle za 1,5 odsto.

Metaverzum je „sledeće poglavlje našeg rada“, rekao je Zakerberg, koji je predvideo da će milijarda ljudi biti deo ovog virtuelnog sveta u narednoj deceniji. U tom procesu, on je naveo niz aplikacija i hardvera u razvoju kako bi postigao impresivan novi svet za nekoliko godina.

„Prešli smo sa desktopa na veb i telefone, od teksta do fotografija do video zapisa, ali ovo nije kraj“, rekao je Zakerberg. „Sledeća platforma i medij biće još impresivniji i otelotvoreniji na internetu gde doživljavate iskustvo, a ne da ga gledate, i mi to zovemo metaverzumom.“

Skeptici ističu da se čini i da se radi o pokušaju da se promeni tema i odmakne od „Facebook papira“, dokumenta koji je procurio i otkrio načine na koje je Facebook ignorisao interne izveštaje i upozorenja o šteti koju je ta društvena mreža stvorila ili uvećala širom sveta.

Sve više  novinskih kuća počelo je da objavljuje informacije iz ovih dokumenata koji govore o tome šta je kompanija interno radila tokom određenih značajnih događaja. Informaciju je medijima dala uzbunjivačica Frensis Haugen koja je napustila kompaniju sa hiljadama internih dokumenata koje je podelila sa Kongresom,a nedavno i britanskim parlamentom.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde