Da li treba verovati političarima? Džonson ipak diže poreze

Britanski premijer Boris Džonson predstavio je planove za povećanje poreza radnicima, poslodavcima i nekim ulagačima radi ublažavanja krize zdravstvenog i sektora socijalne zaštite, čime je prekršio izborno obećanje i izazvao bes stranačkih kolega, prenose birtanski mediji.

Nakon što je uložio ogromna novčana sredstva u borbu protiv covida-19, Džonson je odustao od izbornog obećanja kojim se obavezao da sanira krizu sistema socijalne zaštite čiji će se troškovi, kako se predviđa, zbog starenja stanovništva u iduće dva decenije udvostručiti.

 “Pogrešio bih kada bi rekao da možemo ovaj oporavak finansirati bez donošenja teških, ali odgovornih odluka o tome kako pronaći potrebna sredstva“, rekao je Džonson u svom obraćanju parlamentu.

Prema novom planu, stopa poreza za zdravstveno i socijalno osiguranje, koje plaćaju i radnici i poslodavci, povećaće se za 1,25 odsto.

Tim će se povećanjem, kako je rekao Džonson, tokom iduće tri godine prikupiti 36 milijardi funti.

Britanski političari godinama su pokušavali da pronađu adekvatan model finansiranja socijalne zaštite, iako su oba prethodna premijera, iz reda konzervativaca i laburista, ignorisali to pitanje zbog bojazni da će razljutiti svoje birače, ali i stranačke kolege.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde