Da li su za opstanak kompanije važniji direktori ili zaposleni? Ovako je odlučio Booking.com

Kompanija Booking.com odlučila je da, nakon što su dobili 100 miliona državne pomoći tokom pandemije, izdvoji 28 miliona evra na ime bonusa za svoje direktore, strahujući da bi mogla da izgubi trojicu najviših rukovodilaca.

Otpuštanje više hiljada ljudi tokom pandemije, četiri milijarde evra zajma i 100 miliona evra državne pomoći nisu sprečili holandsku turističku agenciju da promeni kompanijska pravila o naknadama kako bi trojici direktora isplatili 28 miliona evra bonusa i time ih zadržali. 

U normalnim okolnostima, veći deo zarade viših rukovodilaca čine dugoročni bonusi na akcije, koji su vezani za finansijske performanse. Budući da su tokom pandemije dobit i prodaja naglo opali, rukovodioci praktično ne bi dobili nikakvu novčanu naknadu, što bi ih moglo navesti da napuste kompaniju. Odbor kompanije je zbog toga, nakon konsultacija s glavnim akcionarima, odlučio da prilagodi kriterijume bonusa u skladu s tim.

Finansijski direktor dobio je čak 20 miliona evra bonusa, uglavnom u akcijama, dok je u akcijama i gotovini izvršni direktor dobio 5,8 miliona, a potpredsednik kompanije 2,8 miliona evra, piše holandski list NRC, a prenosi portal Startit.

U međuvremenu, zaposleni u sedištu kompanije u Amsterdamu dobijali su u proseku 80 odsto maksimalnog bonusa tokom prošle godine, što obično bude oko 15 odsto godišnje zarade. Pored toga, fiksne plate menadžera smanjene su za 20 odsto.

Za razliku od konkurenata kao što su Airbnb i Expedia, koji unapred naplaćuju svoje usluge, korisnici Booking-a plaćaju kada stignu do hotela, zbog čega je prošla godina bila problematična za ovu kompaniju. Međutim, Booking.com nije morao da trpi isti odliv gotovine kao njegovi rivali, kada su potrošači počeli da zahtevaju povraćaj novca. Bez obzira na sve okolnosti, zajmove i finansijske pomoći, matični Booking Holdings saopštio je tada planove za otpuštanje četvrtine radne snage od ukupno oko 17.000 zaposlenih širom sveta. 

Ovakvi poslovni potezi postavljaju pitanje da li su za opstanak kompanije važniji direktori ili zaposleni. Prema Booking-u, neophodno je zadržati talenat i snažno vođstvo da bi se kompanija izvukla iz krize, uz ozbiljno nastojanje da kompanija, kako kažu, ostane poželjno mesto za rad. 

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde