Da li se već ostvaruju ’fanki biznis’ prognoze švedskih ekonomista?

Pre dvadeset godina poslovni svet je iskreno obradovala i osvežila knjiga dvojice švedskih ekonomista Jonasa Riderstrala i Kjela A. Nordstroma.

Nazvali su je Fanki biznis, kapital igra kako talenat svira i privukli pažnju i izdavača i poslovnog čitalačkog sveta. Očekivano. Stiglo je osveženje.

Šta su ovim ’fanki’ Manifestom novog poslovnog doba dvojica profesora novo doneli na samom početku 21. veka? Koliko su bili u pravu u predviđanjima i da li se ostvaruju njihove biznis prognoze da je osnovna ideja da će emocije biti glavni akteri prodaje?

Glup, ponizan i lojalan kupac je stvar prošlosti“, napisali su na početnim stranama Fanki biznisa. Moć prelazi u ruke onih koji kupuju, a ne prodavaca. Suština takmičenja u prodaji je e-biznis, s tim da ovo ’e’ označava ’emociju’. Videti i verovati je osnova prodajne akcije jer je sve u ideji i mašti.

Zaboravite na kraljeve i kraljice“, pišu dvojica fanki biznismena. „Novi kupac je zahtevni diktator“.

Riderstral i Nordstrom su tvrdili da je vitalni resurs našeg doba ljudski mozak, stoga je glavni resurs u našim rukama. Moć se od onih koji u posao ulažu novac preselila kod onih koji u nju ulažu svoje sposobnosti. „Tako neobrazovan i snishodljiv radnik uskoro nestaje“, napisali su.

Internet i prezentaciju firmi preko interneta uporedili su sa toaletom u poslovnom prostoru. Svaka ga firma mora imati. Prezentacija firme preko interneta jeste neophodnost, ali nedovoljna da proizvede konkurentsku prednost. „Malo će vam direktora reći da će im 16 novih toaleta koje su instalirali prošle godine omogućiti da poraze konkurenciju, ali će to, po pravilu, očekivati od svake investicije u internet. Da nas ne shvatite pogrešno, toaleti su nam sigurno potrebni, ali to više nije dovoljno“, pišu fanki ekonomisti.

Biznis prognoze: Šta će biti sa štreberima?

A, šta je sa znanjem? Kako će prolaziti učeni i štreberi?

Da li je štreberima došao kraj? Možda i nije. Ubrzo pošto smo završili pisanje Fanki biznisa, Džeri Hol je konačno napustila Mika Džegera i našla novog dečka. To nisu bili ni Rod Stjuart ni Erik Klepton. Ne, ne! Njen novi dečko je Pol Alen, jedan od suosnivača Microsoft-a i čovek koji je do svoje četrdesete živeo sa mamom i čija je brada do pre par godina bila toliko zapuštena i čupava da niste znali gde mu je lice, a gde potiljak. Kad govorimo o prelasku sa Mika Džegera na Pola Alena – sa kotrljajućeg kamenja na bajtove – sa momka koji je napisao ’Sympathy for the Devil’ na najboljeg prijatelja Bila Gejtsa – govorimo zapravo o kvantnim skokovima. Štreberima ide sasvim dobro“, pišu u Fanki biznisu.

E-mocionalni biznis

U svom Manifestu novog poslovnog doba Riderstral i Nordstrom predviđaju da će ’fanki firme’ uspeti da stvore nove i maštovite privremene monopole. Koriste metaforu mehurića i pišu:“Metafora o mehurićima vas može odvesti na pogrešan put, pri čemu bi finansijska sitna pena u sektoru finansijskih tehnologija bila tačniji opis situacije. Ono čemu težimo jeste obilna sapunica. Dok će veliki broj mehurića zaista pući, ’fanki firme’ će sigurno odskočiti od ostalih“.

Ideja koja ih je vodila kroz ceo Fanki biznis je ova:

Jedini način da se izbegne zamka tržišta je da se igra na emocije, umesto na racio.

Istinska konkurentnost se mora izgraditi na nečemu što je svima dobro poznato, ali se o tome retko govori u svetu poslovanja – na emocijama i na mašti. „Nedavno su Stiva Džobsa iz firme Apple pitali šta je to što novi operativni sistem Mac OS X čini tako dobrim. Odgovorio je: Digmići na ekranu tako dobro izgledaju da biste ih najradije polizali! Ni reč o megahercima i gigabajtima! Naša čula rade prekovremeno“, napisali su ’fanki’ profesori na samom kraju 20. veka.

Pitajte se ono glavno

Glavno pitanje koje firme treba sebi da postave po preporuci Fanki biznisa glasi:

Da li volimo, ne da li nam se dopadaju, već da li VOLIMO svoje proizvode, kolege i kupce?

Da li oni vole vas? (Lakmus test – koliko je vaših mušterija sebi na mišici istetoviralo vaš brend u protekle dve godine? Ako Harley Davidson to može, možete i vi!)

Informacione tehnologije su samo sredstvo za ostvarenje cilja. Put u budućnost će se zaista završiti u Silicijumskoj dolini, ali on mora započeti u duši i proći kroz sistem vrednosti. E-mocionalni biznis“, možete da pročitate u jednom ovakvom Manifestu napisanom entuzijazmom i iskustvom dvojice švedskih ekonomista, profesora koji su ispratili 20. vek na svoj način – vizionarskom studijom o poslovnoj budućnosti.

Fanki biznis, kapital igra kako talenat svira je bez dileme preporuka za čitanje i jedna vrsta biznis prognoze. Iako su vam sada, sa ove tačke, iz ovog decembra 2021. neke ideje iz ove knjige ’početničke’ i podrazumevaju se, morate pre svega uzeti u obzir da su stavljene na papir pre više od 20 godina.

Danas, Riderstral i Nordstrom i dalje rade u prosveti, rade kao savetnici, predavači, pisci.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde