Da li se u 2022. treba kladiti na zlato?

Cene zlata u proteklih godinu dana su bile pod pritiskom, pa je za dobar deo analitičara, ali i investitora, bitcoin od početka koronakrize preuzeo ulogu zaštitnika vrednosti. Zlato je zato postalo manje atraktivnija investiciona klasa.

Međutim, čini se da bi ove godinje moglo doći do promene tog trenda.

Zlato bi ove godine moglo da testira nove maksimume od 2.100 dolara po unci, tvrdi deo analitičara. Slabost američkog dolara i inflacija neki su faktori koji će verovatno da povećaju cene plemenitih metala, rekao je Dejvid Lenoks, analitičar robnih tržišta u kompaniji Fat Prophets za CNBC.

“Mislim da ćemo tokom 2022. videti kako se cene zlata testiraju na rekordnim nivoima”, rekao je on, a prenosi tportal.

Ako dolar oslabi…

Cene zlata zaključile su se na rekordnih 2.063 dolara u avgustu 2020. , dok se jutros trgovalo po ceni od oko 1.814 dolara po unci.

Lenoks kaže da izgleda kao da sve upućuje na to da bi dolar mogao da slabi, iako se to još nije dogodilo. Ako dolar oslabi, to bi bio vetar u leđa za zlato, dodao je.

U međuvremenu, inflacija u SAD-u je porasla na blizu 6%. Zlato se smatra zaštitom od inflacije i raste kako dolar opada, ali njegova evidencija u prošlosti je bila mršava.

“Verujemo da će visoki zamah inflacije i niži američki dolar podstaknuti cenu zlata tokom 2022.”, dodao je.

Geopolitika i zlato

Geopolitičke napetosti između velikih vojnih sila takođe bi mogle da povećaju cene zlata ranije nego što se očekivalo, rekao je Lenoks.

Konkretno, jača ruska vojna prisutnost duž granice s Ukrajinom, a to je „tačka fokusa na kojoj bi se brzo mogla pretvoriti u nešto katastrofalno“, rekao je.

„Ako se to dogodi, tada bismo videli kako cena zlata reaguje prilično značajno i ciljana cena od 2100 dolara po unci verovatno bi bila dosegnuta i pre nego što očekujemo“, zaključio je.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde