Da li Kostić napušta agrobiznis?

Vlasnik MK Groupa Miodrag Kostić prodao je u godinu dana šest poljoprivredno – prehrambenih firmi, među kojima je i Sojaprotein, najveći srpski proizvođač soje, te se usredsredio na ulaganja u bankarstvo i hotelijerstvo.

Kako piše Politika, prvo je prodao fabriku ulja u Šidu, jednu od najmodernijih na Balkanu, u kojoj je vlasništvo stekao 2020. kupovinom Victoria Groupa. Fabriku je kupio moldavski Trans-Oil Group. Reč je o najvećem prerađivaču uljarica u toj zemlji koji ima 1650 radnika i fabriku ulja u Rumuniji.

Sredinom ove godine u iste ruke otišle su i još četiri uspešne kompanije iz MK Groupa: Granexport, Luka Bačka Palanka, Žito Bačka i Agroglobe. Bave se otkupom i trgovinom žitarica i uljarica, logistikom, skladištenjem, kao i proizvodnjom pšeničnog i kukuruznog brašna, hrane za životinje, trgovinom veštačkih đubriva. Kompanija Agroglobe najveći je izvoznik žitarica i uljarica u Srbiji.

Nakon toga, Victoria Group prodao je i firmu Sojaprotein iz Bečeja američkoj multinacionalnoj kompaniji Archer Daniels Midland Europe (ADM). Sojaprotein je najveći proizvođač i prerađivač soje u Srbiji.

S druge strane, Kostić je nedavno kupio deo poslovnica ruskog Sberbanka u regionu.

Ljubodrag Savić, profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta, kaže za Politiku da je Kostić zaključio kako je najkorisnije da se u ovom trenutku, umesto na agrobiznis, usredsredi na finansije i turizam jer je u poljoprivrednom sektoru trenutno mnogo nesigurnosti, od klimatskih promena do oscilacija u cenama.

Žarko Galetin, agrarni analitičar, smatra da su poslednje transakcije MK Groupa u sektoru hrane dokaz da je Srbija privlačna stranim ulagačima.

“Problem je što bi se moglo dogoditi da strani investitori postanu vodeći nosioci naše prehrambene industrije. Srbija je dobro sirovinsko područje, ipak ne smemo da dopustimo da postanemo sirovinska baza”, kaže Galetin.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde