Da li je realno da Rimac do 2024. napravi „robotaxi“?

Mate Rimac, osnivač kompanije Rimac automobili, kako pišu mediji u Hrvatskoj kreće u prvi korak prema realizaciji 3,4 milijarde kuna (oko 454,2 miliona evra) teškog projekta.

U pitanju je uspostavljanju mreže električnih autonomnih taksija u Zagrebu, čime će Zagreb 2024.godine postati prvi grad na svetu u kojem će biti dostupna usluga robotaxi – korišćenje samovozećih, električnih taksija putem aplikacije.

Kako Jutarnji list ekskluzivno saznaje, osnivač kompanije Rimac Automobili kreće u izgradnju parka, trga, prostorija i punjača električnih, samovozećih taksija, robotaxija, kako ih zovu, na Savi – na livadi prekoputa zagrebačkog Studentskog doma „Stjepan Radić“.

Konkurs je raspisan i rešenja arhitekata pristižu, a celi objekat bi trebalo da bude završen do kraja 2022. godine. Usluga robotaxija u Zagrebu trebalo bi da bude lansirana do 2024. godine.

A baš na početku Jarunske ulice Rimac će napraviti bazu za robo-taxije, odakle će se raštrkati prema gradu i vraćati na punjenje baterija.

Kompleks službenog naziva Centar mobilnosti – koji uključuje gradski trg, park i objekat s e-punjačima– tek je prvi korak prema realizaciji 3,4 milijarde kuna teškog Rimčevog projekta, najavljenog u martu ove godine, za razvoj i uspostavu mreže električnih, autonomnih taksija u Zagrebu.

Kako su odgovorili iz Rimca, ideja je da Centar mobilnosti na Savi služi za dve svrhe.

„Ideja je da se na Savi napravi takav centar autonomne mobilnosti koji bi imao, s jedne strane, društvenu ulogu, mesto gde će ljudi doći da upoznaju nove tehnologije i u ugodnom ambijentu razgovaraju sa stručnjacima, a sa druge, funkcionalnu, za punjenje, održavanje i čišćenje robotaxi vozila na ekološki održiv način“, rekli su iz Rimca, prenosi Jutarnji list.

Međutim u hrvatskoj biznis zajednici već se komentariše ova najava. Tako je stručnjak za internet bezbednost i suosnivač IT firme DefenseCode Lucijan Carić, Rimca nazvao “muljatorom i demagogom”. On je napisao da neće biti nikakve mreže električnih autonomno vozećih robotaksija 2024. godine zato što “Rimac neće do tada proizvesti sistem autonomne vožnje i neće do tada proizvesti električni auto pogodan za taksiranje, pogotovo ne u količini potrebnoj za mrežu robotaksija”, i čak ponudio novac da se na to i kladi.

Međutim, ubrzo se na Facebooku oglasio i Mate Rimac.

“Dan nakon svih napada i rantova (i meni je već muka od moje face po medijima i fejsu, mogu mislit kako je vama), kad razmislim, Lucijan Carić je u pravu. I uopšte nisam sarkastičan. Da sam ja na njegovom mestu bih bio isto tako skeptičan i sarkastičan. Možda bih bio nešto pristojniji ali to je stvar ličnog stila.

Takve reakcije su rezultat toga što nismo mogli pokazati projekt na način kako smo mislili i kada smo hteli – sa svim detaljima i backgroundom, nego je objavljen bez našeg znanja. Uz naravno generalno nepoverenje prema meni/firmi (opravdano i neopravdano). Ali dobro, nije bitno, na nama je da dokažemo da možemo isporučiti ono na čemu radimo (koliko god nemoguće zvučalo). Isto tako kroz idućih par meseci, mi moramo dokazati da C_Two može sve ono što tvrdimo da može, da je homologiran, da ga svetski relevantni novinari ocene i da prvi kupci dobiju isporučen auto…Dopustite nam da pokažemo projekt Robotaxija kako treba – još ne želimo iz raznih razloga. Siguran sam da će mnogi biti oduševljeni i da ćemo moći odgovoriti na 90+% pitanja”, napisao je Rimac.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde